ACTUEEL

Kamer: geen e-sigaret onder de 18 jaar

De elektronische sigaret is geen kinderspel. Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en zijn PvdA-collega Marith Rebel ligt, wordt de e-sigaret niet verkocht aan jeugd die nog geen 18 jaar is. Ook voor de verkoop van gewone sigaretten en alcohol geldt vanaf januari 18 jaar als minimumleeftijd.

Beide Kamerleden willen net als CDA en SP dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de minimumleeftijd voor elektronische sigaretten betrekt bij de maatregelen over veiligheid en informatie aan de consument die hij eerder aankondigde. Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

Leeftijdsgrens

Rutte vindt het raar dat er nog helemaal niets is geregeld rond dit product. "Het is logisch dat je een leeftijdsgrens stelt voor de nicotinehoudende e-sigaret. Dit is geen kinderspel", verwijst hij naar de laatste onderzoeksresultaten. Rebel meent dat jongeren niet de kans moeten krijgen via de e-sigaret te beginnen met roken. "We willen dat jongeren gezond opgroeien en willen niet dat een jonge, gezonde generatie nicotineafhankelijk wordt doordat de e-sigaret vooralsnog voor iedereen vrij verkrijgbaar is." Zij hoopt dat Van Rijn zo snel mogelijk met maatregelen komt.

Van Rijn kondigde onlangs al actie aan, nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde dat vloeibare nicotine in een elektronische sigaret gevaarlijk is voor kinderen. Eerder stelde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) al dat deze e-sigaret net als gewone sigaretten verslavend is en er meerdere kankerverwekkende stoffen in voorkomen. Van Rijn beloofde tijdens het Kamerdebat over de hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak al dat hij ging onderzoeken of er ook een leeftijdsgrens voor de e-sigaret mogelijk is. Waarschijnlijk nog voor de kerst hoort de Kamer van hem hoe dat juridisch zit. (ANP)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

4 december 2013

Hoe kan het dat deze sigaretten in de VS uitgebreid is onderzocht en getest en daar niets is gevonden en onze NVWA zegt dat het slecht is voor kinderen?

Sorry maar ik geloof inmiddels niks meer van de meningen die heel toevallig ook nog eens prima aansluiten bij de politieke overtuigingen in Nederland.

Daarnaast denk ik dat we de jeugd wat minder moeten beschermen zodat ze zelf gaan en kunnen nadenken over de gevolgen van hun beslissingen!

En tot slot hoop ik dat de winkelier niet worden opgezadeld met de verantwoordelijkheid om geen electrische sigaretten aan 18 jarigen te verkopen maar dat de minderjarigen (en dus diens ouders) hier ook zelf verantwoordelijk voor worden!

Top