ACTUEEL

Terugtrekken overheid verzwaart zorgtaak vrouwen

De terugtrekkende overheid leidt binnen families tot meer zorglasten voor vrouwen. Dat concludeert socioloog Niels Schenk die donderdag 12 december 2013 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vrouwen lijken vooralsnog zelf geen moeite te hebben met het toenemende aantal zorgtaken.

In een poging de collectieve lastendruk te verlichten trekt de overheid zich de laatste jaren terug uit het zorgdomein. Familieleden worden geacht om verantwoordelijkheden en taken over te nemen die eerder de overheid toekwamen. Volgens Schenk blijkt dat vooral vrouwen blootgesteld worden aan de verdere verschuivingen van taken van de overheid naar families. Zij lijken het alternatief voor niet-gespecialiseerde zorg die voorheen door de overheid werd verleend.

Welbevinden

Overigens lijkt deze verschuiving slechts marginale gevolgen te hebben voor het persoonlijk welbevinden en relatietevredenheid van deze zorgende vrouwen zelf, zo constateert Schenk. Hoewel de zorglast van vrouwen weliswaar zwaarder lijkt te zijn geworden door de terugtrekkende overheid dan voor mannen, heeft dit nagenoeg geen gevolgen voor hun welbevinden. 

Schenk concludeert verder dat de uitwisseling van zorg, bijvoorbeeld de vrouw die voor de man zorgt, wel negatieve gevolgen heeft voor het individuele welbevinden van de partners. Toch maakt het hen niet minder tevreden met hun relatie. Hij stelt verder dat het hebben van oudere familieleden weinig gevolgen heeft voor de mate waarin mensen overheidsbeleid voor ouderen wel of niet onderschrijven.

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top