ACTUEEL

Meer duidelijkheid over budget jeugdzorg

Gemeenten hebben donderdag veel meer duidelijkheid gekregen over het geld dat vanaf 1 januari 2015 beschikbaar is voor jeugdzorg. De staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) hebben dat donderdag gemeld. Jeugdzorg is nu nog een taak van de provincies, maar wordt vanaf 2015 een verantwoordelijkheid van de gemeenten. In totaal is er 3,5 miljard euro beschikbaar.

Deskundigen stelden eerder dat duidelijkheid over het budget voor jeugdzorg cruciaal is voor het welslagen van alle veranderingen. De definitieve verdeling van de gelden wordt pas in mei 2014 bekend, maar volgens Teeven en Van Rijn kunnen de gemeenten nu “op volle kracht door met de voorbereidingen voor hun nieuwe jeugdhulptaken”.

Budget gemeenten

Vergeleken met eerdere berekeningen krijgen nu 330 van de 408 Nederlandse gemeenten een groter budget. 72 gemeenten die volgens de berekeningen voor minder kinderen hulp en zorg hoeven te organiseren en betalen, krijgen juist wat minder geld voor jeugdzorg. Specialisten in zogeheten vliegende brigades gaan in de regio's helpen om de nieuwe berekeningen inzichtelijk te maken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top