ACTUEEL

'Financiële controle op decentralisatie ontoereikend'

De controle op de rechtmatigheid en doelmatigheid van de zestien miljard euro die met de decentralisatie van de maatschappelijke ondersteuning, participatie en jeugdzorg zijn gemoeid, is niet goed geregeld. Daarmee dreigt ruim zestien miljard euro gemeenschapsgeld uit zicht te verdwijnen. Dat stelt Arno Visser, lid van de Algemene Rekenkamer in een interview in Binnenlands Bestuur.

Volgens Visser betekenen de Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet in hun huidige vorm vragen om controleproblemen. Om deze reden trekken de rekenkamers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) nu aan de bel, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Versoepeling

“De bevoegdheden van lokale rekenkamers en –commissies zijn onvoldoende toegesneden op de nieuwe ontwikkelingen”, stelt bestuurslid Ans Hoenderdos van de NVRR in Binnenlands Bestuur. Met name door de samenwerkingsverbanden die gemeenten moeten vormen om de decentralisaties op een verantwoorde manier te kunnen uitvoeren, zijn die bevoegdheden van de rekenkamers en vooral die van de rekenkamercommissies in het geding. Nu mogen rekenkamers alleen onderzoek doen bij samenwerkingsverbanden als de afzonderlijke gemeente een belang van meer dan 50 procent heeft. Een versoepeling is nodig, vindt de NVRR.
Ook moeten er duidelijker definities komen van wat doelmatige besteding is in het sociaal domein.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top