ACTUEEL

‘Patiënten stemmen met hun voeten’

Ziekenhuizen moeten zich niet langer organiseren langs de traditionele lijnen van medische specialismen, maar kiezen voor horizontale samenwerking door het ziekenhuis heen, waarbij de voorkeur en noden van patiënten leidend moeten zijn.

Dat betoogt managementauteur Karel Noordzij, die tijdens het Skipr event op 18 december optreedt als key note speaker. Volgens Noordzij moeten organisaties steeds  nadrukkelijker anticiperen op snel veranderende klantvoorkeuren, ook in de zorg. “Patiënten stemmen met hun voeten”, stelt Noordzij. “Ze laten zich niet horen, maar zijn ineens weg.”

Volgens Noordzij vraagt de snel veranderende wereld om nieuwe vormen van leiderschap. “De zorg heeft mensen nodig die het enthousiasme en de durf hebben om deze nieuwe werkelijkheid naar de organisatiecontext te vertalen.”

Talent

Noordzij schreef vorig jaar ‘Op weg naar nieuw leiderschap - van superieure strategie naar integere cultuur’. In dit positief ontvangen boek betoogt Noordzij dat de concurrentiestrijd tussen organisaties zich concentreren op het aantrekken en behouden van menselijk talent. En om te voorkomen dat dat talent wegloopt, moeten leiders waarden als een ‘integere cultuur’ en ‘zingeving’ in ere herstellen en expliciet uitdragen.

Gereedschapskist

In ‘Op weg naar nieuw leiderschap’ beschrijft Noordzij niet alleen de noodzaak tot verandering, maar ook zijn eigen ervaringen op deze weg. Noordzij was onder meer lid van de directie van luchthaven Schiphol, directievoorzitter van PGGM en voorzitter van Transport en Logistiek Nederland. Ook was hij interim president-directeur van de NS en bekleedde hij diverse commissariaten en maatschappelijke functies, waaronder die van lid van de SER. Op basis van deze ervaring kan Noordzij putten uit een ‘gereedschapskist’ met inzichten, praktische ervaringen en persoonlijke anekdotes die iedereen die leiding geeft, verder helpt naar een op de moderne tijd toegesneden leiderschapsstijl.

 

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top