HRM

Zorgmedewerkers voeren dinsdag actie ondanks cao

Zorgmedewerkers gaan vanaf dinsdag actie voeren, ondanks vorige week afgesloten cao. Ze kunnen zich niet vinden in de afspraken die daarin staan.

Geweigerd

Dit meldt Abvakabo FNV zondag op de website. ActiZ sloot woensdag een principe-akkoord voor de cao VVT met drie kleine vakbonden. Abvakabo FNV had, net als de thuiszorgwerkgevers, eerder geweigerd te tekenen. Want dit principe-akkoord doet volgens de vakbond niets aan verbetering van koopkracht en en de grote problemen in de (thuis)zorg, zoals de loondump, de hoge werkdruk, onzekerheid over roosters, contracten en werk. 

Uitbreiden

De eerste acties vinden dinsdag 10 december plaats. Op meerdere plaatsen zal het werk voor een half uur worden neergelegd. Vanaf de weken erna zullen de acties zich verder uitbreiden, aldus de vakbond.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Koster

8 december 2013

Even voor alle duidelijkheid:In bovenstaand artikel wordt gesproken over DE thuiszorgwerkgevers die ook niet meedoen aan de nieuwe CAO VVT. Het gaat hier om een (klein) deel van de thuiszorgwerkgevers. ActiZ-leden vertegenwoordigen het overgrote deel van de thuiszorg. Abva wil nog wel eens vergeten dat thuiszorg meer is dan alleen hulp bij het huishouden. Ook begeleiding, persoonlijke verzorging en (wijk)verpleging bij mensen thuis valt onder thuiszorg. Ook de suggestie van Abva dat ActiZ slechts de grote werkgevers vertegenwoordigt is onjuist. Ruim 200 van de 430 leden van ActiZ hebben een budget van minder dan 10 miljoen euro. Tegelijkertijd is een zeer grote aanbieder van hulp in het huishouden nl. TSN aangesloten bij BTN. Maar ja, het is ook lastig om genuanceerd te blijven als je alleen maar wilt actievoeren.

Anoniem

9 december 2013

Er is geen cao. Er is een principeakkoord tussen een deel van de werkgevers en een aantal kleine 'vakbonden' die samen nog geen 4% van de zorgmedewerkers vertegenwoordigen. Een akkoord zonder draagvlak dus, waarin zorgmedewerkers opnieuw koopkracht moeten inleveren! Het cao-conflict duurt dus nog onverminderd voort.

Anoniem

9 december 2013

Inderdaad, 4%. Maar dan 4% van in totaal 10% georganiseerd versus ongeorganiseerd. Dus bijna de helft. En de werkgevers vertegenwoordigen ongeveer 95%. Dus wel een CAO.

Anoniem

9 december 2013

Dus Abvakabo vertegenwoordigt ook maar 6% van de 10% van de zorgmedewerkers die zich heeft aangesloten bij een vakbond. Terwijl ze pretentenderen voor alle zorgmedewerkers te spreken. Goede om in het achterhoofd te houden bij alle retoriek die deze vakbond tentoon spreidt.

zorgstrijders

12 december 2013

Het ACTIZ CAO voorstel doet geen recht aan de goede zorg die wij willen bieden. Het is een afbraak CAO voorstel. Zorgverleners in de VVT worden ontslagen terwijl er meer zorg thuis gegeven moet gaan worden. Zorg thuis is een totaal pakket van huishouding tot intensieve verpleging. ACTIZ knipt huishouding eruit met alle gevolgen voor kwaliteit van zorg. Verzet hiertegen wordt door sommige werkgevers gezien als "retoriek" of "actievoeren". Het zij zo. Wij gaan door met strijden voor goede zorg!!

Anoniem

12 december 2013

Go zorgstrijders en vooral anoniem net als ik deze keer.
Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt ontslagen.
Helaas besefte ik dit te laat en zit nu zonder werk.

Top