ACTUEEL

UMCG-topman hekelt ‘circus’ zorgcontracten

Jos Aartsen, voorzitter raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG ), laat zich kritisch uit over de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dit najaar. Het was “een enorm circus” met teleurstellende resultaten, zegt Aartsen in het Dagblad van het Noorden.

Hij hekelt de wurgcontracten waar vooral kleinere zorgorganisaties de dupe van zijn. “De logopedisten hebben echt wurgcontracten voorgelegd gekregen. Zij hebben geen keus. Tekenen ze niet, dan gaan ze failliet. Tekenen ze wel, dan ook. De grote organisaties trekken deskundigheid aan om tegenwicht te kunnen bieden met de onderhandelingen. Dit kost veel geld, zegt Aartsen in het Dagblad van het Noorden. "We zijn gedwongen hele afdelingen op te tuigen en deskundigen aan te trekken om tegenwicht te bieden tegen de zorgverzekeraars. Die hebben mensen die het hele jaar bezig waren deze onderhandelingen voor te bereiden. Het zorgelijke is dat wij als groot academisch centrum wel in staat zijn countervailing power te ontwikkelen. Maar kleinere aanbieders zijn dat niet.”

Zorgkosten

Volgens Aartsen waren de onderhandelingen niet nodig om de zorgkosten te drukken, zoals zorgverzekeraars claimden. "Maar ook zonder deze onderhandelingen lag er al een akkoord voor een beperkte kostenstijging. De uitkomsten van de onderhandelingen zijn allemaal binnen de marges van dat hoofdlijnenakkoord." Bovendien, zo stelt Aartsen, zijn de zorgkosten door andere oorzaken gedaald. De patiënten zijn voorzichtiger geworden met hun zorggebruik omdat er zo’n hoog eigen risico is.

Meerjarenakkoorden

UMCG-topman Aartsen ziet heil in meerjarenakkoorden. "Als bestuurder wil je weten waar je aan toe bent. Als je weet hoeveel je volgend jaar hebt, kan je daar de organisatie op aanpassen. Nu zijn we als bestuurders en dokters enorm afgeleid van waar het eigenlijk om draait: goede medische zorg leveren”, zegt hij in de krant. Ook de NVZ heeft meerjarencontracten hoog in het vaandel staan. “Dit is echter nog steeds niet optimaal geregeld”, zei woordvoerder Wouter van der Horst onlangs tegen Skipr. Uit een belronde naar CZ, Achmea, Menzis en VGZ blijkt dat het aantal ziekenhuizen dat een contract voor meerdere jaren heeft op één hand te tellen is. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top