ACTUEEL

Jeugd-ggz Mondriaan en GGzE zetten in op e-health

Centrum Kinder & Jeugdpsychiatrie van GGZ Eindhoven, Mondriaan Kinderen en Jeugdigen en Landelijke Kenniscentrum K&J-psychiatrie slaan de handen ineen met Fontys Hogescholen, Hogeschool Zuyd en strategische partners. De Stichting Innovatie Alliantie maakt het gezamenlijke project mogelijk met een RAAK-subsidie van 300.000 euro.

Gezamenlijk ontwikkelen de partners de komende twee jaar vernieuwende apps en serious games. Deze moeten een bijdrage leveren aan de slagingskans van behandelingen voor jongeren met psychiatrische problematiek. Daarnaast gaan zij op zoek naar de beste bestaande e-healthtoepassingen "om niet opnieuw het wiel uit te vinden", zegt een woordvoerster tegen Skipr. Verder doen de projectpartners toegepast onderzoek naar de effectiviteit van de interventies.

Co-creatie

De tools moeten jongeren motiveren en activeren om ook vanuit huis zelf met de behandeling aan de slag te gaan. Daarom worden zij alsmede de hulpverleners in een ‘living lab’ intensief betrokken bij de ontwikkelingen. Co-creatie is een van de uitgangspunten van het project. GGzE en Mondriaan werken al langer samen aan e-health-projecten. Zo ontvingen zij in september de CZ Zorgprijs 2013 met de app '‘M’n Mattie’, een applicatie die de cliënt als een buddy begeleidt en met veel beeld- en filmmateriaal informeert over iedere stap in de behandeling. Hiermee willen de ontwikkelaars jongeren beter voorbereiden op de behandeling.

Partners e-health

De strategische partners die in dit project samenwerken zijn Fontys Hogescholen lectoraat Serious Game Design, Hogeschool van Amsterdam, Design Research voor Games en Playful Interaction, Fontys Hogescholen Lectoraat Mens en Technologie, Zuyd Hogescholen Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën en Communicatie en Multimediadesign, Mondriaan Kinderen en Jeugdigen, GGz Eindhoven, Dutch Game Garden, Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie; Stichting Alterius/de Buitenhof en De Combinatie Jeugdzorg (Eindhoven).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jannie Oosting

13 december 2013

Dit is interessant! Ook onze CMD-opleiding heeft een blok waarin studenten app's ontwikkelen, bijvoorbeeld voor opdrachtgevers in E-Health. Zij starten in februari en werken voor echte opdrachtgevers. Neem contact met mij op als hiervoor interesse is. J.B.Oosting@hhs.nl

Top