ACTUEEL

‘Gemeentelijke salariseis bestuurders is een hype’

Thuiszorginstellingen reageren sceptisch op de salariseis die de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard stellen bij de aanbesteding van thuiszorg. De directeur van de instelling mag niet meer dan de Balkenende-norm verdienen. Dat meldt de regionale krant De Echo.

Geld moet naar de cliënt

Ongeveer veertig procent van de zorgmanagers verdient meer dan premier Balkenende. Woordvoerder van de gemeente Ridderkerk in de krant: “Geld van de samenleving is bestemd vóór de samenleving. Het geld dat wij in de thuiszorg steken moet dus naar de cliënt en niet in de portemonnee van de directeur.” De thuiszorginstellingen reageren wisselend op de nieuwe eis. Internos uit Ridderkerk kan zich vinden in de salariseis, omdat werken in de gezondheidszorg uit ideële gronden plaatsvindt. Bestuursondersteuner Betsie van Tol van Internos: “Een salaris is mooi meegenomen, maar hoort in de gezondheidszorg geen drijfveer te zijn.” De directeur van Internos verdient zonder extra vergoedingen 92.000 euro per jaar.

Salarishype door boeven

Directeur van Ridderzorg, Jaap van Dijke, verdient minder dan de Balkenende-norm, maar betreurt de eenzijdige focus op het salaris van directeuren. In De Echo stelt hij: “Je moet wel maat houden in die salarishype. Ga nou eens kijken hoe thuiszorginstellingen presteren. Dat lijkt opeens minder relevant geworden.” Bestuurder Edwin Zwerver van De Stroom Opmaat Groep zet vraagtekens bij de plannen. Hij begrijpt dat er geen extreme salarissen betaald kunnen worden, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de bestuurders. Zwerver: “Er zijn een paar boeven geweest, waardoor nu de hele sector moet lijden. Ik vraag mij af of het verstandig is om in de aanbesteding te vermelden hoeveel de directeur mag verdienen. Als er een brug gebouwd moet worden, stel je toch ook niet het salaris van de directeur van de aannemer vast?”

Schijnbare inconsequentie gemeente

Zwerver verdient net iets meer dan de Balkenende-norm. Opvallend genoeg betekent dit voor de gemeente Ridderkerk niet dat De Stroom Opmaat Groep uitgesloten is van deelname in de aanbesteding voor 2010. De woordvoerder van de gemeente geeft hiervoor geen verklaring, omdat het volgens hem ‘een gouden regel’ is dat de gemeente geen uitspraken doet over de kansen van aanbieders.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top