ACTUEEL

'Leg probleem Radboud en Achmea niet bij patiënt'

"Een typisch geval van verkeerde inschatting." Zo noemt directeur van patiëntenfederatie NPCF Wilna Wind de ontstane situatie in het Radboudumc. "Dit probleem moet niet op het bordje van de patiënt gelegd worden. De verzekeraar en het ziekenhuis moeten dit probleem samen oplossen, maar niet op deze manier", vindt ze.

Maandag werd bekend dat mensen die bij Achmea verzekerd zijn, tot januari niet terechtkunnen bij het ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen als het niet spoedeisend is.

Meer zorg

Dat komt doordat dat ziekenhuis dit jaar meer zorg heeft gegeven aan Achmeaklanten dan vooraf was afgesproken met de verzekeraar. Dit geldt ook voor mensen die verzekerd zijn bij Achmeadochters als FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis, Agis, Avéro Achmea en De Friesland.

"Mensen hebben gekozen voor een verzekeringspolis waarmee ze bij het Radboudumc terechtkunnen. Dan kan dat ziekenhuis niet op een bepaald moment zeggen dat dat niet meer kan. Het is nu bijna januari, maar stel dat het volgend jaar in juli al gebeurt? Horen de patiënten dan dat het helaas al opperdepop is?", vraagt Wind zich af.

Oplossing

Patiënten hebben er volgens Wind geen boodschap aan als een ziekenhuis te veel behandelt of een verzekeraar te weinig inkoopt. ,,Het maakt wel duidelijk hoe ingewikkeld dit proces is. Maar de oplossing voor een mismatch mag niet op het bord van de patiënt terechtkomen'', stelt Wind.

Zorgbelang Gelderland spreekt van discriminatie op basis van verzekering en wijst op het recht op vrije artsenkeuze. Volgens de organisatie is er, ongeacht de financiële aanleiding, geen excuus voor deze gang van zaken. Zorgbelang Gelderland zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en minister Edith Schippers te willen inschakelen als Radboudumc en Achmea niet snel met een voor patiënten aanvaardbare oplossing komen.

Radboudumc en Achmea zijn nog in gesprek over de situatie. (ANP)

9 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 december 2013

Amen. Verstandige mensen in zorgland. Geen zwarte pieten en met beschuldigen slingeren. Feit is inderdaad een verkeerde inschatting. Wie daar schuld aan heeft dat kan later altijd nog besproken worden. Zaak is om het op te lossen!

Bart Bruijn, huisarts

10 december 2013

En eens te meer wordt schreeuwend duidelijk door wie de NPCF en vooral haar voorzitter eigenlijk worden betaald. Geen woord over die schraperige verziekeraar, die te weinig zorg inkoopt, maar dat ondertussen niet vertelt aan zijn eigen klanten en daarmee de boel BEDRIEGT!

Mitrasing

10 december 2013

Goh die NPCF toch... gisteren legde de Ombudsman heel netjes uit dat dit zorgstelsel een "ramp" is en conflict wordt als een "mismatch" neergezet.

Verhoeven-van den Berg

10 december 2013

M.i. is een discussie over wie hier "schuld"heeft nauwelijks relevant. Uitgangspunt in het stelsel is dat een verzekeraar voldoende zorg inkoopt voor zijn verzekerden. Ziekenhuizen verplichten zich om kwalitatieve zorg te leveren. Maar het kan van geen enkel ziekenhuis verlangd worden dat zorg wordt verleend die niet door de verzekeraar vergoed wordt. Dan worden patienten pas echt de dupe.

Anoniem

10 december 2013

Precies. De macht van de verzekeraar wordt steeds duidelijker. Je kan toch niet verlangen dat de zorg in de uitverkoop komt, alleen omdat de verzekeraars alleen maar goedkoop, goedkoper, goekoopst willen. Welke kwaliteit zou mevrouw Wind dan in willen laten leveren om dit te kunnen bereiken. En wanneer komen die zorgverzekeraars nu eens met hun hoofd uit de spreadsheets en cijfertjes en kijken ze eens echt om wie het gaat: de patient. Want die staat allang niet meer centraal.

J.E.

10 december 2013

Logisch dat verzekeraars te weinig zorg inkopen, het is de dominante strategie.
Komen er meer patiënten dan ingekocht, kost het de verzekeraar niets. Immers, de premies moeten gewoon betaald worden, en zelfs als het t.o.v. de totale populatie bescheiden groep mensen die er last van hebben hun premie terug zouden krijgen, is het nog steeds dikke winst.
Komen er minder patiënten dan ingekocht? Ook nog steeds dikke winst.
Er is maar één richting die dit plansysteem opgaat: Minimale zorg, tegen minimale prijs met minimale kwaliteit.
Jammer dat de marktwerking in de zorg met de invoering van de kostenplafonds zo radicaal is afgeschaft.

E.

11 december 2013

Ik sluit me aan bij de reacties van J.E. en dhr de Bruijn. Verzekeraars hebben in het huidige stelsel een machtspositie waarvan ze gretig misbruik maken. Wat de situatie ook is, de zorginstelling is altijd de dupe. Vervelend voor de patiënten, maar van de andere kant: dit is wel hoe de 'marktwerking in de zorg' bedoeld is. Achmea koopt schijnbaar niet genoeg zorg in voor zijn verzekerden, dat is niet de schuld van het Radboud. Deze patiënten kunnen volgend jaar beter voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Frustrerend, deze reactie van de NPCF.

Fred J.

11 december 2013

Nu liggen de salarissen van bestuurders bij zorginstellingen al geruime tijd onder een vergrootglas maar heeft iemand enig idee hoeveel '+150.000,- euro managers' er bij een zorgverzekeraar als Achmea rondlopen?
En heeft iemand enig idee hoe hoog de 'beloningen' zijn van de directieleden en bestuurders van een zorgverzekeraar als Achmea?

Kent u bijvoorbeeld deze nog?
Het (ex)bestuurslid van verzekeraar Achmea die als de nieuwe bestuursvoorzitter van SNS Reaal 'slechts' 550.000,- euro ging verdienen maar daarmee 'heel nobel' bijna 1.000.000,- (zegge: één miljoen euro) salaris 'inleverde' omdat dit bestuurslid bij Achmea bijna 1,5 miljoen euro(!) per jaar opstreek?
Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12404/Staat-nationaliseert-SNS-Reaal/article/detail/3387519/2013/02/02/Van-Olphen-levert-1-miljoen-euro-salaris-in-om-SNS-te-besturen.dhtml

En nu kun je als trouw premie betalende Achmea 'sponsor' niet meer bij het Radboudumc Nijmegen terecht omdat de dames en heren in de top van Achmea slechts oog hebben voor de 'beloning' die ze onder aan de streep opstrijken.

Lijkt me evident dat de ontstane situatie vooral een gevolg is van het schaamteloze en ieder moraal en fatsoen ontberende gegraai bij de topverdieners van zorgverzekeraar Achmea.
En degenen die er in de politiek nog steeds zogenaamd schande van durven te spreken dat topbestuurders van zeer gerenommeerde zorginstellingen als UMC's 'over-de-top-salarissen' verdienen hebben werkelijk geen flauw idee waar ze het over hebben.

Anoniem

11 december 2013

Het is een feit dat de huidige zorgverzekeraars de prijs in plaats van de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de burger leidend laten zijn bij het inkoopbeleid. De burger wordt door de grote zorgverzekeraars voor de gek gehouden. Het gaat de grote zorgverzekeraars in het geheel niet om de kwaliteit van geleverde zorg. Ik als burger betaal een premie met daarnaast nog een eigen risico om er verzekerd van te zijn dat ik kwalitatief goede zorg krijg wanneer dit nodig is. Dit onderdeel zou eigenlijk getoetst moeten worden. Pauw en Witteman kunnen nu deskundigen op dit gebied aan tafel krijgen. En doorgaan juist op de punten waar het omgaat en zoals kort geleden bij Kassa de discussie niet aangaan. Op het moment dat de vertegenwoordiger van de zorgverzekeraar begon te draaien werd de discussie gestopt. Wie heeft het lef om juist dan door te pakken? Zorgverzekeraars voeren op dit moment een wanstaltig beleid tot diep in hun geledingen. Er wordt fors met geld gesmeten, burgergeld, in projecten waar geen kop en staart aan vast zit. Ik vind dat er eerlijke transparante met inzet op kwaliteit voor de verzekerde burger zorgverzekeringsmaatschappijen moeten zijn en/of worden opgericht. De huidige zorgverzekeringsmaatschappijen weten echt niet meer hoe het wel moet.; Wie durft dit aan te pakken?

Hieronder zo maar een rijtje vacatures bij CZ. Hoog geschoold (voor een goede indruk!!), fors betaald (geld zat!!!) voor menig project waar geen kop en staart aan vast zit. Verspilling??????????????

Functioneel Beheerder
HBO, 34 uur, € 40.000,-, Tilburg

trafficer (Tilburg)
HBO, 17 uur, € 19.900,-, Tilburg

planner (Tilburg)
HBO, 34 uur, € 39.900,-, Tilburg

senior WFM specialist Klantenservice (Tilburg)
, 36 uur, € 56.500,-, Tilburg

senior ontwikkelaar .Net / front end (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

senior ontwikkelaar .Net / SiteCore
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

senior ontwikkelaar mobile (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

senior ontwikkelaar .Net/ SharePoint (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

informatieanalist / functioneel ontwerper SharePoint (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

informatieanalist/ functioneel ontwerper CRM Dynamics (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

senior testcoördinator/ tester (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

toolspecialist (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

senior ontwikkelaar .Net/ CRM Dynamics (Tilburg)
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

interim propositie-/productontwikkelaar bedrijfszorg (Tilburg)
, 38 uur, € marktconform, Tilburg

adviseur communicatie (Tilburg)
WO, 36 uur, € 56.800,-, Tilburg

Manager stafbureaus Bijzonder Onderzoek en Product Beheer
WO, 38 uur, € 71.500,-, Tilburg

adviserend apotheker
WO, 38 uur, € 71.500,-, Sittard/Tilburg

technisch applicatiespecialist (Tilburg)
HBO, 36 uur, € 48.600,-, Tilburg

junior VMware & Storage specialist (Tilburg)
HBO, 38 uur, € 51.300,- , Tillburg

Information Security Officer (Tilburg)
WO, 38 uur, € 60.000,-, Tilburg

Top