ACTUEEL

Senaat België achter euthanasie minderjarigen

De Belgische senaat heeft donderdag ingestemd met het voorstel om ook kinderen het recht te geven euthanasie te ondergaan. Onlangs stemde een commissie van de senaat al in met het wetsvoorstel. Pogingen van de christendemocraten om een leeftijdsgrens van 15 jaar in te voeren, mislukten.

In het voorstel gaat het om zogeheten “oordeelsbekwame minderjarigen” in een medisch uitzichtloze situatie, die ondraaglijk lijden en van wie verwacht wordt dat zij binnen afzienbare termijn sterven. In Nederland geldt hiervoor een grens van 12 jaar. België gaat verder en koppelt geen leeftijdsgrens aan een verzoek tot euthanasie. Of een kind van bijvoorbeeld 7 jaar oordeelsbekwaam is, wordt vastgesteld door een psychiater of psycholoog. Bovendien moeten de ouders (of voogden) instemmen met het verzoek tot euthanasie.

Leeftijdsgrens

De Belgische Tweede Kamer moet zich ook nog buigen over de wetsvoorstellen. Naar verwachting zullen met name de christendemocraten daar opnieuw proberen toch een leeftijdsgrens van 15 jaar te hanteren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top