ACTUEEL

Inspectie vraagt OM-vervolging Women on Waves

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Openbaar Ministerie gevraagd Women on Waves (WoW) strafrechtelijk te vervolgen wegens het uitdelen van abortuspillen voor de kust van Spanje. Dit meldt NRC Handelsblad maandag.

Vergunning ontbreekt

Women on Waves, exploitant van de in Nederland geregistreerde abortusboot, deelde de pillen uit tijdens acties op een jacht vorig jaar oktober. Een woordvoerder van de inspectie heeft aan NRC laten weten dat Women on Waves alleen een vergunning heeft om de abortuspil uit te delen in de speciale mobiele kliniek; een zeecontainer. En aangezien ze geen verhuisvergunning hadden aangevraagd, zouden ze strafbaar zijn.

'Weerstand tegen abortus groeit'

De directeur van WoW, abortusarts Rebecca Gomperts, noemt het “hoogst merkwaardig” dat de inspectie vervolging van haar organisatie vraagt. “Ook tijdens acties in Polen in 2003 hebben we zonder vergunning de abortuspil uitgedeeld voor een overtijdbehandeling, tot zestien dagen na het uitblijven van de menstruatie. Volgens ons valt dit namelijk niet onder de strafwet.” Volgens Gomperts bewijst de aangifte dat in de politiek “de weerstand tegen abortus groeit”.

Overtijdbehandeling onder de abortuswet

Sinds dit voorjaar valt de overtijdbehandeling onder de abortuswet. Hiermee zegt kabinet de aansluiting te verbeteren tussen de regels voor zwangerschapsafbreking en de medisch-technische ontwikkelingen.

Nieuwe acties WoW afgelast

Uit angst voor vervolging van medewerkers als gevolg van nieuwe Nederlandse regels heeft de organisatie Women on Waves (WoW), die zich wereldwijd inzet voor het recht op zwangerschapsafbreking, alle voor dit jaar nieuwe acties en geplande reizen afgelast. De abortusboot zal voorlopig niet meer uitvaren.
Lees meer in NRC Handelsblad

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top