ACTUEEL

Minister Schippers reageert op brief student

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft maandagavond gereageerd op een open brief van student Daniël de Rijke, die het systeem van zorgverzekeringen aan de kaak stelde. De Rijke is ex-kankerpatiënt en zegt dat hij door diverse zorgverzekeraars is afgewezen toen hij zich wilde aanmelden voor een aanvullende verzekering, omdat hij ook voor fysiotherapie verzekerd wil zijn. In de basisverzekering zijn de eerste 20 behandelingen niet gedekt.

Zijn wens heeft niets te maken met het feit dat hij vorig jaar kanker heeft gehad, schreef De Rijke aan Schippers. Hij is inmiddels genezen. Maar volgens hem houden verzekeraars er wel in negatieve zin rekening mee dat hij de ziekte heeft gehad. De Rijke wil een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, omdat hij rugby speelt en dus het risico loopt geblesseerd te raken.

Basisverzekering

Schippers wijst erop dat er ook binnen de basisverzekering mogelijkheden zijn om fysiotherapie te krijgen, bijvoorbeeld na een ernstige sportblessure. De aandoening moet dan wel op een lijst staan waarvoor langdurige fysiotherapie is aangewezen.

Medische selectie

De Rijke klaagde ook over de 'medische selectie' die verzekeraars zouden toepassen bij mensen die een aanvullende verzekering willen. Een van de verzekeraars zou de student zelfs als een 'brandend huis' hebben getypeerd. Volgens Schippers zijn er zeker zes verzekeraars die niet zo'n selectie toepassen en waarvoor De Rijke derhalve zou kunnen kiezen. Verder spreekt de minister tegen dat de zorgverzekeringen worden uitgekleed. "Jaar op jaar wordt het basispakket uitgebreid met nieuwe medicijnen en behandelingen”. Ze noemt het Nederlandse systeem “uitermate solidair”.  (ANP)

 

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

17 december 2013

Schippers roeptoetert maar van alles...
Solidariteit in de zorg allang passé.

Frank Conijn

17 december 2013

Ik zou niet zo ver willen gaan om het Nederlandse systeem niet meer solidair te noemen, maar wat de minister schrijft is apekool. Er zijn helemaal geen sportblessures die staan op de lijst waarvoor langdurige fysiotherapie is aangewezen.. Schandelijk dat de minister dat durft te schrijven

Ze moet gewoon de zorgverzekeraars verbieden om medische selectie toe te passen bij het afsluiten van een aanvullende verzekering, net zoals ze dat niet mogen doen bij de basisverzekering.

Anoniem

17 december 2013

Dat de minister hier voor eigen parochie predikt zonder diepe kennis van wat wel en niet chronische fysio is kan iedere leek constateren. Echter, meneer Frank Conijn, een zorgverzekeraar dwingen om een product te verkopen is natuurlijk nog grotere apekool. Ik kom ook niet naar u toe om te eisen dat u iets aan mij moet verkopen tegen een bepaalde prijs. Zorgverzekeraars willen dit wel maar zullen dan een logische risicoafweging gaan maken en meer premie gaan vragen. Dan is iedereen de dupe! Hoeze solidair.

Frank Conijn

17 december 2013

@Anoniem:

Bij de basisverzekering is risicoselectie verboden, is er een acceptatieplicht. Waarom zou dat dan bij de aanvullende verzekering nog grotere apekool zijn?

Mitrasing

17 december 2013

Wat op papier verboden is wat anders dan wat inde praktijk gebeurd. Op ESB staat een artikel ook over de risicoselectie die inherent is aan dit systeem van werken met schadelastvariabelen. Prof van de Ven, (Rotterdam) stelt dat het wel zo is en de Nza stelt, in reactie op de analyse Van de Ven, echter dat dit geen bewijs is voor laakbaar handelen door zorgverzekeraars. Heerlijke frame maar zeer makkelijk door te prikken. Dat zorgverzekeraars niet laakbaar handelen, in juridische zin, betekent niet dat er geen risicoselectie is: dat is nu precies de perversiteit die door de Wmg mogelijk wordt gemaakt.
Of de minister over dit verschil van inzicht op de hoogt is doet er ook niet toe. Zowel Schippers als Nza kijken het liefst een andere kant uit.
En wat betreft die solidariteit: die werd in 2005 vaarwel gezegd.

Anoniem

18 december 2013

Ik wil met vuur spelen in mijn woonkamer, maar de verzekeraar wil mij niet verzekeren - zelfde verhaal!

Frank Conijn

18 december 2013

@ Anoniem bericht #6:

Op dat criterium, vrijwillig risicogedrag, mag ook niet geselecteerd worden voor de basisverzekering. Dus het is nog steeds niet logisch dat daarop wel geselecteerd mag worden voor de aanvullende verzekering.

Ik vind het op zich te verdedigen dat er van mensen met risicovolle hobby's een hogere premie gevraagd wordt, maar het is niet te controleren wat voor hobby's mensen hebben. Dus dat is een 'typical case of jammer'.

Overigens een kleine correctie op mijn eerste bericht. Het blijkt dat fysiotherapie na ziekenhuisopname, op verwijzing van de ziekenhuisarts, wel op de zogeheten chronische lijst voor fysiotherapie staat. Maar dat biedt de briefschrijver geen soelaas. Ten eerste moet het dan een ernstige blessure zijn (anders ga je er niet mee naar het ziekenhuis), en ten tweede wordt die fysiotherapie vanuit de basisverzekering slechts vergoed vanaf de 20e behandeling.

Voor de eerste 20 behandelingen moet je je nog steeds aanvullend verzekeren, en dat lukte de briefschrijver dus niet.

Ik vind dus nog steeds dat zorgverzekeraars niet zouden mogen selecteren voor de aanvullende verzekering. Temeer omdat reuma om onbegrijpelijke redenen van die chronische lijst is afgehaald.

Top