ACTUEEL

Kabinet en VNG eens over langdurige zorg

Het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn het dinsdag eens geworden over veranderingen in de langdurige zorg en de maatschappelijke ondersteuning. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de VNG hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

Afgesproken is dat de gemeenten 200 miljoen euro krijgen in 2015 om overgangsproblemen in de nieuwe opzet van de langdurige zorg op te kunnen vangen. Veel taken van het Rijk gaan namelijk over naar gemeenten en zorgverzekeraars. Vanaf 2016 is er voor de gemeenten jaarlijks eenzelfde bedrag voor vernieuwing van de maatschappelijke ondersteuning. Daarbij komt er voor 2015 ook zo'n 125 miljoen euro beschikbaar, 5 procent van het totale budget voor de persoonlijke verzorging.

Zorgverzekeraars

De VNG zegde onlangs nog het overleg over de hervorming van de langdurige zorg op. Dat gebeurde nadat Van Rijn had besloten dat de persoonlijke verzorging, hulp bij douchen of het aantrekken van steunkousen, toch geen taak van de gemeenten werd maar een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars.

Van Rijn is blij met de gemaakte afspraken. "Het is heel belangrijk dat wij ook met de gemeenten overeenstemming hebben om de langdurige zorg in de buurt goed te organiseren." Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, meldde dat er "een maximaal haalbaar pakket afspraken ligt waarmee gemeenten in 2014 verder kunnen". De VNG legt de afspraken de komende weken voor aan de leden.

Verdeel en heers

De Tweede Kamerleden Otwin van Dijk (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vinden de afspraken goed nieuws. Ook VVD'er Bas van 't Wout noemt het "een goede zaak". Renske Leijten (SP) is minder juichend. Zij stelt dat Van Rijn geld weghaalt bij de bewoners in instellingen om gemeenten te paaien voor de bezuinigingsoperatie op de thuiszorg. "Zolang Van Rijn zijn mega-zorgbezuiniging maar haalt, is hij bereid tot alle mogelijke boekhoudcapriolen. Verdeel en heers kun je het ook noemen."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 december 2013

Als Van Rijn zo doorgaat dan wordt hij nog eens MP van dit land.

Top