ACTUEEL

Zorgen om gevolgen lagere drempel Downtest

De proef met de nieuwe bloedtest voor zwangere vrouwen waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord, roept vragen op bij ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en SGP-voorman Kees van der Staaij vinden het zorgelijk dat de drempel om te testen of een ongeboren kindje het syndroom van Down heeft, omlaag gaat. "Moeten kinderen eerst een test goed doorstaan voordat ze geboren mogen worden? Laat dat niet zo zijn", meent Dik-Faber. Van der Staaij heeft gemengde gevoelens. "Een betere test geeft minder kans op een miskraam, maar kan helaas de drempel voor abortus bij het syndroom van Down verlagen."

Dilemma

Dik-Faber: "Testen op het DNA is misschien wel zonder risico, maar het plaatst ouders voor een geweldig dilemma wanneer zij weten dat ze een kind met Down zullen krijgen. Zo’n ingrijpende test kan niet zonder dat er hele goede voorlichting aan vooraf gaat. Bovendien moet gegarandeerd worden dat ouders het recht hebben om het niet te willen weten. Daar zal ik mij voor inzetten."

Of de introductie van de zogeheten NIPT-test inderdaad voor een lagere drempel zorgt, moet de proef die de Academische Ziekenhuizen met de test gaan uitvoeren juist uitwijzen. De ziekenhuizen bieden de test nu alleen aan bij vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op een baby met bijvoorbeeld Down.

Onderzoek

Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de NIPT-test op den duur beschikbaar moet worden voor alle zwangere vrouwen, zegt laboratoriumspecialist klinische genetica bij het VUmc Erik Sistermans.

Volgens Sistermans, die ook betrokken is bij het onderzoek, zullen hierbij ethische vraagstukken rond de NIPT-test zeker worden meegenomen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 december 2013

FOEI!! Alhoewel ik zelf uit achtergrond tot de 'zuil' van bovenstaande politici behoor vind ik deze reactie van niets minder getuigen dan oftwel achterlijkheid oftwel preken voor eigen achterban zonder te denken aan het algemene belang. Deze ingreep red levens. Want: ,,In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie brengt de test geen risico op een miskraam met zich mee".
Dit is dus precies de reden waarom zorgprofessionals in omringende landen ons land betitelen als middeleeuws als het gaat om zwangerschap en verloskunde.

Ruiter

18 december 2013

@Anoniem: Dat lijkt me een onterechte "foei". De uitspraak hier is toch netjes "Testen op het DNA is misschien wel zonder risico (dus inderdaad: veilig test blijkbaar), maar het plaatst ouders voor een geweldig dilemma wanneer zij weten dat ze een kind met Down zullen krijgen."

OK, het KAN ouders voor een dillema plaatsen, maar het gaat hier toch juist om dat dillema ? Dit staat los van welke zuil dan ook en wat mij betreft een terechte constatering.

Top