Tech

‘Nieuwe consumentenelektronica leidt tot revolutie’

De komende jaren zal de markt worden overspoeld met innovatieve consumentenelektronica. Hierdoor ontstaan steeds meer mogelijkheden om de eigen gezondheid te monitoren en gebruik te maken van zorg op afstand. Dit leidt tot een ongekende revolutie in de gezondheidszorg, zegt Lucien Engelen, directeur Reshape & Innovation Centre van UMC Radboud.

Tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december in het Miele Inspirience Centre in Vianen gaf Engelen een masterclass over innovatiestrategie in de zorg.

Snelheid ontwikkelingen

Door het tempo van de technologische ontwikkelingen is Lucien Engelen gestopt met concrete toekomstvoorspellingen. Dat is volstrekt onmogelijk geworden; het is al moeilijk genoeg om bij te houden welke ontwikkelingen zich nu voordoen, aldus Engelen. “Draai de film twintig jaar terug”, houdt hij de deelnemers voor. “Hoe had je toen in een platenzaak kunnen uitleggen dat je nu op je mobiel (wat is dat?) via internet (pardon?) muziek kunt downloaden (nooit van gehoord). Tegen deze achtergrond komt innoveren in de zorg voor Engelen vooral neer op: “op reis blijven om te begrijpen wat er gebeurt, en daarop de strategie aanpassen.”

Zelfmonitoring

Tijdens de masterclass krijgen de deelnemers een kort filmpje te zien over wat er inmiddels mogelijk is op het terrein van zelfmonitoring. Het meten van je temperatuur, bloeddruk, hartritme… Met één druk op je mobiel kan iedereen thuis dit soort vitale parameters in kaart brengen en delen met artsen naar keuze. Door deze ontwikkeling zal het gedrag van patiënten drastisch veranderen: zij zullen een ander beroep gaan doen op zorgverleners.

Het roept bij deelnemers in de zaal de vraag op of de ETOS binnenkort een belangrijkere zorgpartner wordt dan de huisarts. “Dat zou zo maar kunnen”, reageert Engelen. “En de kans is groot dat de online service van Albert Heijn er vervolgens vol-automatisch voor zorgt dat je de juiste voedingsmiddelen thuis krijgt afgeleverd, precies afgestemd op wat je lichaam nodig heeft.”

Zorg loopt achter

Lucien Engelen constateert dat de gezondheidszorg steeds verder achterop raakt  in het gebruik van nieuwe technologische mogelijkheden. De meeste artsen en verpleegkundigen krijgen in hun opleiding nog altijd vrijwel niets mee over e-health. Daarom richt hij zich niet langer op de huidige generatie zorgverleners, maar gaat hij meer en meer met studenten en jongeren in gesprek over de manier waarop zij denken en leven met online informatie. Hun online leefstijl is leidend voor de innovatie van morgen.

Kijk hier naar een korte video-impressie van de masterclass van Lucien Engelen tijdens de SKIPR99 Event op 18 december, toepasselijk gehouden in het Miele Inspirience Centre in Vianen.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top