ACTUEEL

Financiële relatie arts en fabrikant openbaar in 2015

Financiële banden tussen leveranciers van medische hulpmiddelen en bijvoorbeeld artsen worden vanaf 2015 voor het eerst openbaar. De informatie is dan waarschijnlijk te vinden in het al bestaande Transparantieregister Zorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daar afspraken over gemaakt met betrokken organisaties, meldde ze donderdag.

De al 2 jaar bestaande gedragscode medische hulpmiddelen (gmh) wordt hierdoor uitgebreid. Deze code geeft regels voor een verantwoorde invulling van de relatie tussen leveranciers van medische hulpmiddelen en zorgverleners. De afspraken gelden nu nog alleen voor leveranciers en fabrikanten, maar vanaf 1 januari sluiten ook artsenorganisatie KNMG, de Orde van Medisch Specialisten en de ziekenhuiskoepels NVZ en NFU zich aan.

Nieuwe wetgeving

De minister hoopt dat nog meer organisaties volgen, bijvoorbeeld die van verpleegkundigen en zorgverzekeraars. Om ervoor te zorgen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan ingrijpen als wordt geprobeerd artsen op een oneigenlijke manier te beïnvloeden, kondigt Schippers aan dat ze met wetgeving komt. Ze wil niet wachten op Europese regels. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top