ACTUEEL

Uitspraak in ‘volkomen overbodige’ tuchtzaak

Uitspraak in ‘volkomen overbodige’ tuchtzaak

Het medisch tuchtcollege spreekt zich vrijdag uit over mogelijk verkeerd gestelde diagnoses van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur. Hoewel de uitspraak geen enkel feitelijk effect zal hebben - Jansen Steur werkt niet meer als neuroloog en is niet van plan dat ooit nog te doen - kan het wel een signaal zijn voor de strafzaak die momenteel ook tegen hem loopt, ook over mogelijk opzettelijk gestelde foute diagnoses. Op 11 februari volgt daarin de uitspraak, Jansen hangt een gevangenisstraf van 6 jaar boven het hoofd.

Vijf vroegere patiënten hadden een tuchtklacht ingediend tegen de voormalig neuroloog, 1 november werd de zaak behandeld. Jansen zou voor 2003, het jaar dat hij vertrok bij het Medisch Spectrum Twente (MST), verkeerde diagnoses bij deze mensen hebben gesteld. Het ging om zware diagnoses, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, met bijbehorende zware medicijnen. Later bleken deze mensen de ziekte helemaal niet te hebben.

Sancties

De tuchtrechter heeft als zwaarste sanctie het schrappen van falende artsen uit het BIG-register, het register waar alle zorgverleners verplicht ingeschreven staan. Maar bij Jansen gaat dat niet op, hij heeft zich jaren geleden al uitgeschreven uit het artsenregister. Zijn advocaat noemde mede daarom de tuchtzaak al “volkomen overbodig”.

Behalve tegen Jansen Steur is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het MST en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de ex-patiënten hadden ook zij in moeten grijpen. Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld.

Strafzaak

Behalve het tuchtcollege buigt het OM zich ook over de zaak. De strafzaak tegen Jansen Steur loopt op z'n eind. Een groep patiënten van ex-neuroloog Ernst Jansen vindt dat de toenmalige raad van bestuur van Jansens werkgever Medisch Spectrum Twente (MST) strafrechtelijk vervolgd moet worden. Zij vinden dat zeven voormalig bestuurders medeplichtigheid te verwijten valt, zo staat te lezen in een brief aan het Openbaar Ministerie.  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 december 2013

Sleep die klojo van een directeur eens voor de kluchtkollege.

Het beste vonnis is nog dat hij zelf de kerstkalkoen is.

Top