ACTUEEL

Oost-Europeanen jagen ziekenhuizen op kosten

Duizenden Oost-Europeanen gaan in ons land naar de dokter of het ziekenhuis, zonder te betalen of over een zorgverzekering te beschikken. Dit kost ziekenhuizen vele miljoenen euro’s, zo meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

Een aantal grote ziekenhuizen slaat nu volgens RTL Nieuws alarm, want volgens hen wordt de groep onverzekerde Europeanen alleen maar groter. Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. "Ze gaan van het ene baantje naar het andere en zijn vaak niet ingeschreven bij de gemeente", zegt bestuursvoorzitter Willem Geerlings van Medisch Centrum Haaglanden.

Deze groep onverzekerde EU-burgers komt vooral binnen bij de spoedeisende hulp en bij de verloskundigenzorg. Ziekenhuizen zijn dan verplicht om hen urgente medische hulp te verlenen, maar blijven vervolgens met openstaande rekeningen zitten.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat een flink aantal grote ziekenhuizen met dit probleem kampt. Het gaat onder andere om het Haga Ziekenhuis, het Westfries Gasthuis, het Jeroen Bosch ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis, UMC Utrecht, RadboudMC, VUmc en Maastricht MC.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 december 2013

Fijn die open grenzen. Worden we echt beter van met z'n allen

Anoniem

20 december 2013

Ik ben van mening dat er wel meer gedaan zou moeten worden om deze doelgroep verzekerd te krijgen en dat werkgevers aansprakelijk gesteld zouden moeten worden als deze groep inwoners niet ingeschreven is in de GBA (zodat het CvZ ze kan opsporen).

Wel vraag ik mij af of het Medisch Centrum dit probleem overdrijft door termen zoals onverzekerbare vreemdelingen, illegalen, asielzoekers en dubieuze debiteuren door elkaar te halen. Van miljoenen kan echt hier niet sprake zijn.

geerlings MCH

20 december 2013

Het in de tweede reactie bedoelde medisch centrum is waarschijnlijk het medisch centrum, waar ik werk en waarover ik rapporteerde. Ons ziekenhuis, waarvan een vestiging in de binnenstad van den haag (westeinde), kent zeer goed alle verschillen tussen verzekerbare en onverzekerbare onverzekerde bezoekers. Gezien onze lokatie is het ook logisch dat voor de onverzekerbare (illegale) chronische zorg het MCH een contract heeft met het CVZ. Ook dubieuze debiteuren kennen wij.Van de 900.000 euro jaarlijks voor deze verzekerbare onverzekerden is de overgrote meerderheid afkomstig uit de bedoelde landen.Wij overdrijven dus niet. Een ieder ,die mede dit onder de aandacht brengt van werkgevers en maatschappelijke organisaties met de bedoeling deze mensen zo goed mogelijk te wijzen op onze afspraken en mogelijkheden hierover , verdient onze steun.
Willem Geerlings

Top