ACTUEEL

‘Prikorde’ Mexicaanse griep medio augustus bekend

Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) en de Gezondheidsraad presenteren naar verwachting half augustus een advies over welke groepen het eerst moeten worden gevaccineerd tegen de Mexicaanse Griep. Een woordvoerder van minister Ab Klink van VWS heeft dat dinsdag bekend gemaakt.

Vaccins beschikbaar in oktober

Het is volgens de woordvoerder niet bekend wanneer Klink een definitief besluit neemt. Het ministerie verwacht dat de eerste vaccins eind oktober beschikbaar zullen zijn.

Richtlijn voor zwangere vrouwen

Deskundigen verwachten dat medisch personeel als eerste groep een prik krijgt als bescherming tegen de gevaarlijke griep. Andere groepen zijn zwangere vrouwen en mensen met bijvoorbeeld hart- en longziekten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt eind volgende week met een richtlijn voor de behandeling van zwangere vrouwen die de Mexicaanse griep hebben opgelopen. Viroloog Ab Osterhaus spreekt van een ‘disproportioneel aantal’ zwangere vrouwen die bezweken zijn aan de gevolgen van de griep. Deze groep heeft een verhoogd risico op complicaties als een longontsteking, maar virusremmers zijn ook gevaarlijk voor hen. Het Parool meldt dat Engeland al is overgestapt van Tamiflu naar Relenza. Dit omdat Relenza niet in het bloed wordt opgenomen en daarom minder schadelijk is voor het kind.

Gefaseerde levering van vaccins

De Nederlandse regering heeft in totaal 34 miljoen vaccins besteld, twee voor elke Nederlander. De vaccins worden gefaseerd geleverd. De mensen die het meeste risico lopen om de ziekte te krijgen, worden het eerst ingeënt. Wetenschappers van het CIb en de Gezondheidsraad bepalen wie dat zijn. De vaccins worden gefaseerd geleverd.

Testen op mensen

De Zwitserse medicijnenfabrikant Novartis, één van de producenten van het vaccin, verwacht binnenkort het vaccin op mensen te kunnen testen. Normaal gesproken duurt het minstens tien jaar voordat een fabrikant een nieuw medicijn of vaccin op de markt kan brengen. Voor het vaccin tegen de Mexicaanse griep geldt een versnelde noodprocedure, die nog steeds is voorzien van wettelijke veiligheids- en kwaliteitseisen.

Aantal besmettingen loopt op

Volgens het RIVM zijn in Nederland tot nu 364 mensen besmet met het virus. Sinds vrijdag is het aantal met 91 gegroeid. Een woordvoerder van het RIVM zegt dat de meeste patiënten de griep in het buitenland hebben opgelopen, 93 mensen hebben de griep in Nederland opgelopen. Volgens de woordvoerder zijn dat er acht meer dan vrijdag. Het RIVM constateert dat de ziekte zich in Nederland tot nu toe relatief langzaam verspreidt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top