ACTUEEL

NZa gaat toezicht houden op DBC-Onderhoud

DBC-Onderhoud krijgt op 1 januari 2014 een nieuwe raad van toezicht. De nieuwe raad van toezicht bestaat uit Theo Langejan en Eitel Homan, die samen de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vormen.

De benoeming volgt op het eerdere besluit van minister Schippers van VWS om de verantwoordelijkheid voor het beheer en de uitvoering van de DBC-systematiek bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te beleggen. Dit betekent dat een merendeel van de taken die de Stichting DBC-Onderhoud nu uitvoert, onder de publieke verantwoordelijkheid van de NZa komen te vallen. De samenstelling van de nieuwe raad van toezicht wordt nu in lijn met deze publieke verantwoordelijkheid aangepast.

De huidige raad van toezicht, bestaande uit Hans Simons, Corstiaan Bruinsma, Joël Gijzen, Arnout Wijs, Rob Diepersloot en Cees Buren MBA RC, treedt terug.

De stap om DBC-Onderhoud bij de NZa onder te brengen is ingegeven door het idee dat veldpartijen nog niet klaar zijn om het DBC-systeem zelfstandig te beheren en uit te bouwen. Op termijn voorziet de NZa wel een grotere verantwoordelijkheid voor private partijen bij het beheer, onderhoud en doorontwikkeling van de DBC-systematiek. Tot die tijd neemt de NZa de touwtjes in handen.

Onwenselijk

DBC-Onderhoud sputterde eerder dit jaar tevergeefs tegen. Volgens DBC-Onderhoud is het niet goed te begrijpen dat de NZa een grotere rol voor veldpartijen bepleit en tezelfdertijd bevoegdheden  naar zichzelf toehaalt. “Een tegenbeweging van privaat naar publiek is onwenselijk”, aldus DBC-Onderhoud in mei. “Maar ook praktisch en juridisch onmogelijk gezien contracten die DBC-Onderhoud heeft met branchepartijen, haar klanten en leveranciers.”

 

 

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

24 december 2013

Inhoudelijk juich ik een nieuwe RvT toe, want de DBC's disfunctioneerden ernstig, ondanks dat het idee erachter -- één prijs voor diagnose en behandeling -- goed was. Zie http://www.gezondezorg.org/kem.php#geschiedenis voor de details.

En ik heb niet het idee dat de overgang naar DOT's een wezenlijk verschil maakt. Verder heb ik daar uitgebreid over gecommuniceerd met de mensen van DBC Onderhoud, maar dat kwam alleen maar neer op afhouden c.q. gebrek aan inzicht van hun kant.

Maar ik verbaas me erover dat DBC Onderhoud een (semi-)privaat orgaan was/is. Waarom is/was dat niet gewoon een publiek orgaan, gezien dat ze een publieke functie heeft?

Anoniem

24 december 2013

Handig idee om DBC-onderhoud onder te brengen bij de NZa, kan de NZa met haar incompetentie nog verder het zorgsysteem ruïneren. Wellicht is het eens tijd dat de bezem door de NZa gehaald wordt.

Frank Conijn

24 december 2013

@ Anoniem:
Heeft u ook nog iets van argumenten, of wilt u gewoon ongerelateerde frustratie afreageren?

Anoniem

24 december 2013

Men doet er verstandig aan eerst eens de visie van Prof. Dr. Drs. Loek Winter te consulteren. Hij geeft gratis de beste adviezen en is op dit moment de grootste zorgwerkgever van Nederland!
Een geweldige geniale man is ons midden die alle problemen zonder tegenprestatie wil en kan oplossen.
Bedankt Loek!

Anoniem

24 december 2013

Frank Conijn de reactie van 2# is legitiem. Inderdaad kan men niet om Winter heen die ook de NZa onkunde verwijt.
Men heeft nog moeite met Winters bezem maar het zal voor iedereen slikken of stikken worden in 2014 zegt de professor.

Iets van zijn macht heeft hij al onlangs aan de Erbudakjes laten voelen. Nederland is hoog nodig toe aan vernieuwing, zeker de NVa. Het zijn allemaal ouwe ballen daar en het is nu de tijd voor vers bloed. Loek gaat dat zelfs op Europees nivo regelen dankzij Nijenrode waar al zoveel geniale mensen zijn opgekweekt!

#2 u heeft groot gelijk volgens Winter!

Frank Conijn

26 december 2013

@ Anoniem:
Ik zie nog steeds geen argumenten. Zelfs niet eens een link naar een artikel waarin Winter argumenten aanvoert.

Top