ACTUEEL

Illegaal antibioticum gevonden bij kalfjes

Een bedrijf met slachtkalveren in Overijssel heeft bij deze dieren een illegaal antibioticum gebruikt. Bij ten minste 54 van de ongeveer 2400 dieren die er worden gehouden, is het verboden medicijn aangetroffen. Het vlees van deze dieren wordt vernietigd, er wordt onderzocht of het middel ook bij de andere kalfjes is toegediend. Dat heeft Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag laten weten.

Het illegale middel wordt gebruikt om met name jonge kalfjes sneller te laten groeien. Volgens de NVWA is niet vastgesteld of en wat de gevolgen zijn als vlees met dit medicijn in de voedselketen terechtkomt. Het bedrijf staat in Overrijssel, maar nadere informatie geeft de organisatie niet. De NVWA kan het bedrijf een geldboete opleggen, maar moet eerst het onderzoek afronden.

Door onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica worden steeds meer bacteriesoorten resistent voor de werking van antibiotica. Daardoor is het mogelijk dat bepaalde infecties in de toekomst niet meer kunnen worden bestreden. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VWS) heeft bij de WHO gepleit voor een mondiale aanpak. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top