ACTUEEL

'Hulpverlener heeft het zwaar met oudjaar'

Voor hulpverleners is de jaarwisseling een van de zwaarste dagen om te werken, zegt Rick Franx van de stichting Hulp voor Hulpverleners. “Vorig jaar waren er met oud en nieuw 176 incidenten. Tijdens een normaal weekend zijn er 5 tot 10 incidenten.”

De incidenten gaan van schelden tot vechten en met oud en nieuw zelfs zwaar illegaal vuurwerk gooien naar hulpverleners. Vooral brandweermensen hebben daarmee te kampen. Zo weet Franx van een brandweerman die een gehoorbeschadiging opliep toen hij werd bestookt met een vuuwerkbom tijdens het blussen. Om aandacht te vragen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling, opent minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag de Amsterdamse beurs door de gong te slaan.

Agressie tegen hulpverleners

“Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak zijn onacceptabel. Ik zet mij ervoor in het aantal incidenten terug te dringen,” liet Plasterk weten via de stichting Hulp voor Hulpverleners. Die roept iedereen op om er voor te zorgen dat hulpverleners tijdens oud en nieuw hun werk normaal kunnen doen. “Hulpverleners staan deze nacht weer klaar om iedereen prettig het nieuwe jaar in te laten gaan”, aldus de stichting. De opening van de beurs maandag door Plasterk is ook bedoeld om de hulpverleners een hart onder riem te steken. “Om te laten zien dat we achter ze staan.”

“We hebben ook van huisartsen gehoord die tijdens de feestdagen zijn bedreigd, maar dat niet hebben gemeld omdat de volgende patiënt al zat te wachten”, zegt Franx. Hij ziet de agressie als een maatschappelijk probleem. “Het is niet meer vreemd om geweld te gebruiken.” De stichting wil een gedragsverandering te weeg brengen, maar “dat kost tijd”. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joke Zwanikken Leenders

31 december 2013

Vanmorgen bij Jeugdzorg GGz Drunen en Elshout
Mandarijnen kistjes gebracht (veel) i.p.v. Vuurwerk.
Dat vonden ze TOP

Top