ACTUEEL

Derde fysiotherapeuten overweegt te stoppen

Fysiotherapeuten in ons land zien de toekomst somber in. Een derde van hen denkt er zelfs over om te stoppen met zijn of haar praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 5000 fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNGF.

Volgens voorzitter Eke Zijlstra van KNGF komt dit enerzijds door de zorg bij fysiotherapeuten over de tijd die zij kwijt zijn aan administratie voor zorgverzekeraars. "Verschillende verzekeraars hebben verschillende systemen en eisen.'' Anderzijds lopen fysiotherapeuten er tegenaan dat patiënten een aanvullende zorgverzekering niet kunnen betalen en zich niet laten behandelen. "De druppel die de emmer doet overlopen is dat de tarieven al 6 jaar lang niet zijn verhoogd.''

Faillissementen

Twee derde van de ondervraagden verwacht dat er in 2014 fysiotherapeuten failliet gaan. Dit jaar was waren er nauwelijks faillissementen onder de beroepsgroep. "Fysiotherapeuten willen zo lang mogelijk doorgaan met hun werk, maar op een gegeven moment is de rek eruit'', zegt Zijlstra.

Wat de KNGF betreft moeten er drie dingen gebeuren om het tij te keren: meer fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering, minder administratie voor de therapeuten én de tarieven moeten omhoog. In Nederland werken zo'n 23.000 fysiotherapeuten.(ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

joze

30 december 2013

Enige tijd geleden had ik heel erg last van een Hernia, kon niets meer, veel pijn en mijn been zat als het ware op slot.
In samenspraak met de huisarts heeft hij mij Diclofenac en Fysiotherapie aan bevolen, want opereren doen ze ook bijna niet meer. Nu 5 weken verder kan ik weer goed functioneren
moet wel oppassen wat ik doe en niet zwaar tillen maar ben o zo blij dat dit met Fysio heeft geholpen. Om daar op te bezuinigen kost straks nog meer geld, want als een Hernia helemaal vast moet je geopereerd worden met misschien alle gevolgen van dien en wat kost dat??? Denk eens goed na.

Lida Koning

31 december 2013

Ik vind dit ondertussen wel bizar worden. 'T Lijkt wel op boycot fysiotherapie door verzekeraars... Ik lees op internet dat de tarieven voor FT zijn : "Het tarief voor reguliere fysiotherapie is gemiddeld € 29 - 35 per zitting, ongeacht de tijd. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 42 per zitting." Ik betaal voor de mondhygiënist ( ook een HBO opgeleide paramedicus.... ) 82 euro en nog wat... Heel raar en vlg mij onterecht

Top