ACTUEEL

Meerderheid verwacht eigen risico niet op te maken

Zo’n 55 procent van de Nederlanders verwacht dat ze in 2014 het eigen risico van de zorgverzekering niet opmaken. Dat blijkt uit onderzoek van www.verzekeringssite.nl onder ruim 500 Nederlanders.

Deze mensen zouden het eigen risico kunnen verhogen, dat kan een flink premievoordeel van soms wel 300 euro opleveren. Met behulp van een nieuwe tool van Verzekeringssite.nl krijgen mensen snel en eenvoudig inzicht of het verstandig is om het eigen risico te verhogen.

Vrijwillig eigen risico

In 2013 koos 10 procent van de verzekerden voor een vrijwillig eigen risico. De meesten kozen voor het maximale eigen risico. Erik Hordijk van www.verzekeringssite.nl: “Deze trend zet zich dit jaar voort. Mensen doen er echter wel verstandig aan om hun zorggebruik te inventariseren.” Wanneer mensen kiezen voor een  verhoogd eigen risico van 860 euro, kan dit een flink premievoordeel opleveren dat soms oploopt tot 300 euro. “Wij hebben daarom een eigen risico tool ontwikkeld, want het verhogen van het eigen risico is alleen verstandig wanneer men op elk moment 860 euro over kan maken naar de zorgverzekeraar. En wanneer men niet verwacht dat hij of zij naar het ziekenhuis moet of medicijnen gebruikt”, aldus Hordijk.

Moeite met betalen

Steeds meer mensen hebben moeite om het verplichte eigen risico te betalen. Zij kloppen bij de zorgverzekeraar aan voor een betalingsregeling. Bij veel zorgverzekeraars kunnen consumenten het eigen risico gespreid betalen. In 2014 is het verplicht eigen risico vastgesteld op 360 euro. Dit betekent dat de eerste 360 euro die een patiënt aan medische kosten maakt, zelf moet betalen. Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico. Zo geldt dit niet voor de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg, zorg voor kinderen en zorg vanuit de aanvullende zorgverzekering.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top