ACTUEEL

Bos: nog geen grip op zorgkosten

De zorgkosten stijgen de komende jaren nog steeds harder dan de Nederlandse economie groeit. Daarvoor waarschuwt Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc en voormalig minister van Financiën, vrijdag in Het Financieele Dagblad. “Alle positieve geluiden over het beheersen van de zorgkosten in dit en vorig jaar zijn zwaar overdreven”, aldus Bos, sinds augustus topman van het VUmc.

De krant verwijst naar het Centraal Planbureau dat berichtte dat de zorgkosten dit jaar voor het eerst minder hard stijgen. Oor verzekeraars signaleerden eerder dit jaar al een afvlakking, evenals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze laatste merkte daarbij op dat hoewel de stijging van de zorgkosten afvlakt, het stijgingspercentage wel ruim boven het algemene economische groeicijfer zit. Dat zakte eind 2012 in tot 1,1 procent. Ook ligt de groei van de zorgkosten boven het inflatiecijfer van 2,3 procent. “Op zijn best gaat het om een zekere afremming van de stijging”, denkt de voormalige PvdA-leider. “De stijging die resteert, is twee keer zo groot als de groei van het nationaal inkomen. Dat stuit een keer op grenzen.”

Als de crisis voorbij is, worden zorgkosten hét politieke thema, voorspelt Bos. Dan moet volgens Bos worden nagedacht over wat burgers individueel betalen, en wat de overheid solidair, via verzekeringen, regelt. Hij pleit voor een andere financiering van de zorg. "We moeten naar een systeem waarin het loont om mensen gezond te laten zijn, ook als je ze niet behandelt."

 

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 december 2013

Het kenmerk van dingen te grabbel gooien is dat je er geen grip op hebt. Maar dat weet de heer Bos als medeverantwoordelijke voor de privatisering van de gezondheidszorg heel wel. Hij heeft er de afgelopen jaren goed van kunnen leven als consultant gespecialiseerd in het uitkleden en sluiten van streekziekenhuizen.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

30 december 2013

Dhr. Bos lijkt niet goed op de hoogte te zijn van de actuele politieke ontwikkelingen. Hij stelt: "We moeten naar een systeem waarin het loont om mensen gezond te laten zijn, ook als je ze niet behandelt", maar daar gaan we al naar toe. In de vorm van uitkomstfinanciering/pay for performance, per uiterlijk 2020. Zie http://www.gezondezorg.org/p4p.

Verder helpt de voorgenomen fusie tussen het VU-MC en AMC bepaald niet mee om de zorgkosten te beteugelen. De argumenten die dhr. Bos aanvoert dat dat wel zo zou zijn, zijn helaas drogargumenten. Zie http://www.skipr.nl/actueel/id16942-amc-en-vumc-zetten-nieuwe-stap-naar-fusie.html#reacties_container, reactie nr. 6.

Frank Conijn

30 december 2013

Echter, dhr. Bos heeft wel gelijk als hij stelt dat 2020 men niet mag verwachten dat de zorgkosten onder controle zijn/blijven. In ieder geval niet met behoud van zorgkwaliteit, want daarvoor is om te beginnen inzicht nodig in de performance van zorgaanbieders, en die is er nu maar zeer beperkt. Er wordt wel hard gewerkt aan de benodigde performance-assessments, maar die zijn nog lang niet geïmplementeerd.

@ Anoniem:
Waar blijkt uit dat dhr. Bos bij KPMG gespecialiseerd was in het uitkleden en sluiten van streekziekenhuizen? En waar blijkt uit dat hij de facto daaraan meegeholpen zou hebben? Of is het feit dat dat nergens uit blijkt de reden dat u anoniem reageert?

Meijer

31 december 2013

Beste heer Conijn, waaruit blijkt dat er in 2020 sprake zou zijn van een systeem gericht op preventie en beloning voor gezond houden ipv behandelen? U schrijft iets over outputfinanciering maar deze ken
Ik vooralsnog vooral mbt de awbz. Kunt u info doorzetten waaruit blijkt dat dit voor de ziekenhuiszorg het geval is?

Frank Conijn

31 december 2013

@ Meijer:
U heeft het over een systeem gericht op preventie en beloning voor gezond houden ipv behandelen. Een preventief systeem, dus.

Zoals ik het lees heeft Wouter Bos het over een curatief systeem waarbij ook een beleid van 'wait and see' beloont, als dat de meest kosteneffectieve methode is. Zo blijkt uit onderzoek dat je bijvoorbeeld rughernia's lang niet altijd hoeft te opereren. Dat een periode van 'wait and see' i.c.m. oefentherapie net zo effectief is, in veel gevallen.

Een bijkomende reden waarom ik denk dat Wouter Bos het daarover heeft, is dat dat recentelijk weer in het nieuws was. Minister Schippers stelde een dag of wat geleden dat ze een vergoeding mogelijk wil maken voor zo'n beleid.

Daar van uitgaande is zo'n systeem al in de maak, ook in de curatieve zorg, op instigatie van een bijna unanieme Tweede Kamer en kabinet. En dat systeem moet uiterlijk 2020 operationeel zijn. Zie http://www.gezondezorg.org/p4p voor de details en de achtergronden.

Meijer

31 december 2013

@conijn

Ok nu snap ik u wat beter. Wat mij betreft behoort 'wait and see' ook in een preventief systeem thuis maar dat zijn tussenvormen en is bijna semantisch. En zeker geen discussie waard!

van Iperen

3 januari 2014

Je zou eens kunnen denken aan meer aandacht voor gezonde voeding.
Daarbij zouden dan ook de belangen van de voedingsindustrie en de pharmaceutische industrie onder de loep kunnen worden genomen.

Top