ACTUEEL

Minder, maar ernstiger vuurwerkgewonden

Met een totaal van 700 is het aantal vuurwerkslachtoffers dat de op spoedeisende hulp is beland licht gedaald, maar de ernst van het letsel is wel toegenomen. Dat hebben VeiligheidNL en de NOS becijfert op basis van een rondgang langs de ziekenhuizen.

28 Procent van de Eerste Hulp-bezoekers had letsel aan de vingers opgelopen. Dat is veel meer dan in de vijf voorgaande jaarwisselingen, waarin dat percentage schommelde tussen 8 en 16. Deze oud en nieuw kwamen ook oogletsel (23 procent), letsel aan het aangezicht (23 procent) en aan de handen (10 procent) vaak voor. Van de patiënten liep 36 procent een of meerdere brandwonden op, evenveel als vorig jaar.

Jong

Bijna de helft van de patiënten was jonger dan 20 jaar. Dat is vergelijkbaar met veel andere jaarwisselingen. 16 procent van de slachtoffers moest worden opgenomen, ongeveer net zoveel als een jaar geleden. Dat overkwam ruim 4 op de 10 patiënten die de dupe waren van illegaal vuurwerk, tegen 1 op de 10 slachtoffers van legaal vuurwerk. In totaal hadden ongeveer 140 van de 700 slachtoffers hun kwetsuren opgelopen door illegaal vuurwerk.

Ongeveer twee op de drie slachtoffers hadden het vuurwerk zelf afgestoken, ongeveer één op de drie raakte gewond door andermans knallers of pijlen.
Deze jaarwisseling kwam een 51-jarige man in Medemblik om het leven toen hij met zwaar, mogelijk verboden, vuurwerk in de weer was. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top