Finance

Mediq saneert opnieuw

Medicijnengroothandel en uitbater van apotheken Mediq, voorheen OPG, schrapt tweehonderd voltijdbanen. Daarbij vallen ook gedwongen ontslagen, aldus bestuursvoorzitter Marc van Gelder.

Tweede saneringsronde

De banen verdwijnen bij de 228 eigen apotheken in Nederland, waarvan zestig banen op het ondersteunende hoofdkantoor. Het is de tweede saneringsronde bij Mediq in korte tijd. Vorig jaar heeft het bedrijf al 250 banen geschrapt bij de apothekentak. Van Gelder wilniet zeggen hoeveel gedwongen ontslagen er gaan vallen. “Maar de vorige keer ging het om achttien gedwongen ontslagen, nu zullen het er meer zijn”.  Vakbond CNV vindt dat een tweede reorganisatie in korte tijd veel onzekerheid in het bedrijf brengt.

Terugloop in aantal banen

Door de ingreep zal het aantal banen bij de Nederlandse apothekentak eind 2.011 teruglopen van 2.350 naar 2.150. De maatregelen kosten Mediq dit jaar en volgend jaar in totaal negen miljoen euro. Per 2.012 zullen de kosten naar verwachting 23 miljoen euro per jaar lager zijn. Bij Mediq werken in totaal ongeveer 7.700 mensen.

Preferentiebeleid drukt inkomsten

Mediq heeft last van het zogenoemde preferentiebeleid in de zorg. Zorgverzekeraars kunnen sinds 1 juli vorig jaar niet meer alle medicijnen aan klanten vergoeden. Dit drukt de inkomsten bij apotheken. Ook de zwakke Poolse munteenheid drukt het resultaat. In het afgelopen tweede kwartaal daalde de omzet van Mediq met vijf procent naar 662,8 miljoen euro. Een omzetgroei van vijf procent voor het hele jaar is niet langer haalbaar.

Toekomstverwachting

De winst viel wel hoger uit dan verwacht, 26 miljoen euro. In 2009 rekent Mediq op een winst van 105 tot 110 miljoen euro.  “We hebben al met al voldoende vertrouwen in de toekomst om een verwachting af te geven voor het hele jaar,” aldus Van Gelder. Mediq doet goede zaken met het leveren van biotechnologische geneesmiddelen bij mensen thuis in Nederland en medische middelen in thuiszorgsituaties bij mensen in Denemarken en de Verenigde Staten.

Beleggers zetten Mediq in de ochtend op de beurs 2 procent hoger op 8,94 euro. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top