ACTUEEL

‘Screening vermindert aantal longkankerdoden fors'

Het aantal longkankerdoden kan fors omlaag als oudere rokers en ex-rokers ieder jaar een CT-scan laten maken. Dat blijkt uit Amerikaans-Nederlands onderzoek op verzoek van een adviesraad van de Amerikaanse overheid, schrijft de Volkskrant maandag.

De deze week in het vakblad Annals of Internal Medicine gepubliceerde resultaten zijn zo gunstig dat de raad adviseert een screening op longkanker in te voeren. Dat is wereldwijd de eerste keer, schrijft de Volkskrant.

Onderzoek

De resultaten uit het onderzoek, dat werd aangevraagd door een adviesraad van de Amerikaanse overheid, zijn zo gunstig dat de raad adviseert een screening op longkanker in te voeren. Dat is wereldwijd de eerste keer. Het onderzoek werd zes jaar geleden onder leiding van het Rotterdamse Erasmus MC opgezet onder vijftienduizend rokers en ex-rokers. Daarvan kreeg de helft vier keer een CT-scan kreeg.  Over twee jaar moet duidelijk zijn of de screening heeft geleid tot een daling van de sterfte aan longkanker.

Vroegtijdige opsporing

Het gaat in het onderzoek om rokers en ex-rokers tussen de 55 en de 80 jaar. Zij moeten dertig 'pakjesjaren' achter de rug hebben. Dat is dertig jaar lang een pakje per dag roken, of vijftien jaar lang twee pakjes. De ex-rokers moeten een vergelijkbare rookgeschiedenis hebben en minder dan vijftien jaar geleden zijn gestopt. Als iedereen uit deze doelgroep jaarlijks gescreend zou worden, wordt volgens de onderzoekers de helft van de gevallen van kanker in een vroeg stadium ontdekt. Daarmee daalt het sterftecijfer met een kwart.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top