ACTUEEL

Geheugenpoli niet goedkoper dan huisarts

Speciale poliklinieken voor patiënten met beginnende dementie zijn niet kosten-effectiever dan reguliere huisartsen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op basis van onderzoek van Radboudumc-onderzoekers Else Meeuwsen en Marcel Olde Rikkert.

Eerder al toonden dezelfde onderzoekers aan dat geheugenpoli’s niet aantoonbaar effectiever zijn wat betreft behandeling en begeleiding van patiënten met dementie. Volgens de onderzoekers is de vraag naar optimale dementiezorg van steeds groter belang aangezien het aantal patiënten snel groeit en de zorgkosten tot de hoogste per individuele patiënt behoren. Daarbij stijgt ook het aantal vroege diagnoses, waardoor de duur van de zorg toeneemt.   

Anders dan de huisartsen werken de geheugenpoli’s volgens de CBO-richtlijn en schrijven ze symptomatische dementiemedicatie voor. Binnen de door huisartsen gehanteerde de NHG-standaard is voor deze middelen geen plaats. Alles bij elkaar blijken de poliklinieken een fractie goedkoper te werken, terwijl de huisartsen iets hoger scoren voor wat betreft de kwaliteit van leven op de langere termijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 januari 2014

De koptekst en de laatste zin komen niet echt overeen...

Top