ACTUEEL

Huisartsen verbeteren dossiers

De kwaliteit van de medische dossiers van huisartsen is aanzienlijk verbeterd, met name als het gaat om het vastleggen van diagnoses. Dat constateert onderzoeksbureau NIVEL.

Met behulp van een eenmalige financiële bijdrage wilden de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) er voor zorgen dat huisartsenpraktijken bij minstens 70 procent van de consulten een diagnose in het dossier zouden vastleggen.
Uit het NIVEL-onderzoek blijkt dat 95 procent van de 4900 huisartsenpraktijken in Nederland deze norm heeft gehaald. Bijna 80 procent van de praktijken doet het zelfs aanzienlijk beter dan deze norm, door bij meer dan 90 procent van de consulten een diagnose vast te leggen.

Essentieel

De variabiliseringsgelden van de LHV en ZN hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld, constateert NIVEL-onderzoeker Robert Verheij: “Door deze eenmalige vergoeding is het vastleggen van diagnoses bij de huisartsen significant verbeterd. Zij hebben hierdoor nu een vollediger overzicht van wat hun patiënten mankeren en een beter totaaloverzicht van de gezondheidsproblemen in hun praktijk. Een goede verslaglegging is essentieel voor goede kwaliteit van zorg.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

6 januari 2014

Meer registratie is nog niet een verbetering van de kwaliteit. Daar wordt nl amper naar gekeken...
Bovendien is het geen vergoeding maar een sigaar uit eigen doos: SUED.
Geld inhouden en die LATER "teruggeven" als een target wordt behaald. Zal de kwaliteit ook niet ten goed komen; hoogstens een toename van controleerbare spreadsheet geneeskunde..

Top