ACTUEEL

Longzorg moet stuk beter zijn over 5 jaar

De longzorg in Nederland moet over 5 jaar beter, doelmatiger en goedkoper zijn. Een aantal partijen dat werkt in het veld van chronische longziekten, slaat met dat doel de handen ineen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben een longziekte, bijvoorbeeld COPD of astma. De longzorg in Nederland kost nu jaarlijks 3 miljard euro, stelt de Long Alliantie Nederland (LAN), en dat moet omlaag.

Beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, onderzoekers en bedrijven gaan samenwerken in het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL), dat vrijdag van start gaat. Door de krachten te bundelen, kan volgens LAN-voorzitter Guusje ter Horst de aanpak van longziekten in Nederland “echt anders ingericht worden”.

Landelijk programma

Doel van het landelijk programma is dat het aantal opnamedagen in het ziekenhuis over 5 jaar met 25 procent is verminderd, dat het aantal dagen waarop longpatiënten niet kunnen werken door hun ziekte 15 procent lager is en dat de effectiviteit van de longmedicatie omhoog gaat. Dat gebeurt onder andere door ervoor te zorgen dat patiënten hun inhalatiemedicatie goed gebruiken. Nu inhaleren nog veel patiënten onjuist, waardoor de medicatie niet goed werkt en patiënten eerder ziek worden.

Andere belangrijke doelen zijn dat 25 procent minder kinderen beginnen met roken en dat 10 procent minder patiënten sterven aan astma of COPD. Nu zijn dat er nog jaarlijks ongeveer 10.000. Al deze doelen moeten binnen 5 jaar gerealiseerd zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

7 januari 2014

Al die doelen behalen door een verbetering van de inhalertechniek? Dat zou heel mooi zijn, maar het klinkt wat te mooi om waar te zijn.

Wat echter binnen vijf jaar vrij makkelijk te bereiken zou zijn is dat 25 procent minder kinderen beginnen met roken. Dat kan door een rookverbod in te stellen in en op de terreinen van middelbare scholen, afgeschermde rookgelegenheden voor personeel uitgezonderd. Zie voor meer informatie http://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.php#roken.

Top