ACTUEEL

Nederlandse vrouw krijgt vaak kanker

Vrouwen in Nederland staan vierde op de lijst van landen waar kanker het meeste voorkomt. Dit constateert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Nederlandse mannen staan voor wat betreft de kankerincidentie op een zestiende plaats.

Volgens de meest recente kankerstatistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 290 op de 100.000 vrouwen in Nederland kanker. Uit de cijfers, die zijn aangepast naar leeftijd, blijkt verder dat vrouwen in Nederland op de vierde plaats staan voor de incidentie van borstkanker, op de derde plaats voor darmkanker en op de zesde plaats voor longkanker.

Mannen

De hoge notering van Nederland kan gedeeltelijk verklaard worden door goede diagnose en registratie van de ziekte, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Dit verklaart echte rniet de veel lagere notering van mannen in Nederland, die op de zestiende plaats staan voor wat betreft alle kankersoorten. Voor wat betreft mannen en vrouwen samen bekleedt Nederland de negende plaats met 305 nieuwe gevallen van kanker op de 100.000 inwoners. Denemarken is 's werelds koploper met 338 gevallen van kanker per 100.000 inwoners.

Preventie

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds grijpt de uitkomsten van het onderzoek aan om het publiek er op te attenderen dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van kanker.
Volgens de wetenschappelijke rapporten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan ruim een derde van de gevallen van de meest voorkomende vormen van kanker voorkomen worden door gezonde voeding en leefstijl.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 januari 2014

Nee, bij de Nederlandse vrouw wordt vaker kanker aangetroffen. Dat is iets heel anders dan dat ze ook vaker kanker hebben.

Top