ACTUEEL

UMCG wil actie van 'Den Haag'

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil dat 'Den Haag' snel actie onderneemt tegen de negatieve gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Dat zegt Jos Aartsen, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, woensdag.

Het UMCG, met 12.000 werknemers de grootste werkgever van het Noorden, vindt dat de landelijke politiek te weinig doet om de inwoners van Groningen gerust te stellen en ze tegemoet te komen. "Er is een probleem en Den Haag beweegt niet", zegt Aartsen.

Blok

Volgens Aartsen staan de werkgelegenheid en de leefbaarheid in het gebied onder druk. Hij wil samen met het bedrijfsleven en de provincie Groningen een blok vormen om innovatieve projecten op te zetten die bijdragen aan de werkgelegenheid.

De topman schaart zich achter de plannen van Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, die wil dat het kabinet met geld over de brug komt om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken. "Er zijn al verschillende signalen gegeven, maar Den Haag lijkt tot dusver Oost-Indisch doof."

Stress en angst

Het ziekenhuis krijgt verder duidelijke signalen dat de aardbevingen zorgen voor stress en angst onder medewerkers en patiënten. "Psychische klachten bij inwoners van het gebied kunnen zich gaan uiten in fysieke klachte", zegt hij.

De topman gaat zijn onvrede ook kenbaar maken bij verschillende ministeries en Tweede Kamerleden. "We vinden dat we als publieke en maatschappelijke organisatie ons politieke steentje moeten bijdragen", besluit Aartsen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top