ACTUEEL

Erasmus MC en LUMC werken samen bij orthopedie

De afdelingen orthopedie van het Erasmus MC en het LUMC werken met ingang van dit jaar samen op het gebied van patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding. Hierdoor wordt verdere specialisatie mogelijk, neemt de kwaliteit van de patiëntenzorg toe en sluiten onderwijs en onderzoek beter op elkaar aan, aldus de twee academische medische centra.

De samenwerking past ook het consortium van de twee UMC’s en de universiteiten van Delft, Rotterdam en Leiden onder de noemer Medical Delta hebben opgezet.

In de patiëntenzorg vullen de afdelingen orthopedie uit Rotterdam en Leiden elkaar grotendeels aan. De afdelingen bieden beide verschillende soorten topreferente zorg. Het LUMC levert met name zorg op het gebied van oncologie (bot- en weke delentumoren), zenuwletsel, reumachirurgie, wervelkolom-orthopedie en algemene kinderorthopedie. Het Erasmus MC richt zich op kinderorthopedie (waaronder het klompvoetcentrum), wervelkolomorthopedie, complexe plaatsing en vervanging van protheses, en (sport)traumatologie.

Voordelen

De twee universitaire medische centra hebben onderling afspraken gemaakt over het doorverwijzen van patiënten op deelgebieden van de orthopedie. Uitgangspunt is dat de orthopedische behandeling wordt uitgevoerd in het centrum met de meeste expertise in dit deelgebied, om zo een optimale kwaliteit van zorg voor de patiënt te garanderen. Omdat de afdelingen dezelfde protocollen voor diagnostiek en behandeling hanteren, kan de patiënt voortaan kiezen in welk centrum de nacontroles plaatsvinden.

Ook op het gebied van wetenschappelijk onderzoek vullen de afdelingen elkaar aan. Het LUMC richt zich vooral op technisch en epidemiologisch onderzoek naar implantaten. Het Erasmus MC doet vooral biologisch onderzoek, onder meer naar kraakbeen. Dankzij de samenwerking kan het onderwijs aan geneeskundestudenten, paramedici en gespecialiseerde verpleegkundigen voortaan afgestemd worden op de aandachtsgebieden van het betreffende centrum. Ook kunnen artsen in opleiding tot orthopedisch chirurg tijdens de opleiding deelstages in beide centra volgen. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs en de patiëntenzorg ten goede.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top