ACTUEEL

Bevolkingsonderzoek darmkanker van start

Dit jaar worden 875.000 mensen uitgenodigd mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het onderzoek gaat uit van de rijksoverheid en is bedoeld voor iedereen van 55 tot 75 jaar. De doelgroep kan vanaf maandag de uitnodigingen in de bus verwachten.

Dat liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu woensdag weten. Het RIVM coördineert het onderzoek. Mensen uit de leeftijdsgroep ontvangen eerst een brief met een vooraankondiging. Twee weken later valt een paarse enveloppe in de bus met daarin een ontlastingstest, een gebruiksaanwijzing en informatiefolder.

Kijkonderzoek

Bij de test prikt de deelnemer op vier plaatsen in zijn of haar ontlasting. De test moet daarna worden opgestuurd naar een laboratorium voor analyse. Als het lab bloed in de ontlasting vindt, volgt een inwendig kijkonderzoek. Het RIVM benadrukt dat bloed niet altijd hoeft te duiden op darmkanker.

Invoering

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt geleidelijk ingevoerd. Dit jaar benadert het RIVM alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947, 1949 en 1951. In de komende jaren volgen de andere geboortejaren. In 2019 moet het systeem volledig operationeel zijn en krijgt de doelgroep elke 2 jaar een uitnodiging.
De diagnose darmkanker treft elk jaar 13.000 mensen. Per jaar sterven 5000 mensen aan de ziekte. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

9 januari 2014

In Nieuwsuur werd gisteravond berekend dat de inwendige kijkonderzoeken zullen leiden tot acht onnodige doden per jaar. Er wordt bij die mensen geen darmkanker geconstateerd; ze overlijden aan de gevolgen van darmperforatie door de colonoscopie.

Dat staat niet in verhouding tot de 5000 mensen per jaar die aan darmkanker overlijden, maar wellicht is er een methode om vals positieve uitslagen van het ontlastingsonderzoek te minimaliseren.

De meest voorkomende oorzaak van vals positief lijkt me aambeien. Die kunnen ook intern zijn als ik het goed begrepen heb, zodat mensen niet weten dat ze ze hebben. Zou een kort kuurtje met een laxeermiddel, voorafgaand aan het ontlastingsonderzoek, die vals positieve uitslagen kunnen voorkomen?

Top