ACTUEEL

CBR: langer wachten op psychiatrische keuring

Door de nieuwe specialistentarieven hebben sommige psychiaters besloten geen rijbewijskeuringen meer te doen. Die tarieven zouden niet kostendekkend zijn. Het CBR stelt vrijdag dat hierdoor de wachttijd voor de keuringen kan oplopen.

Het CBR verwijst jaarlijks zo'n 75.000 mensen naar een specialist voor een medische keuring, zoals een oogarts. Ongeveer 8000 mensen moeten worden gekeurd door een psychiater, onder meer door eerder alcoholgebruik (het merendeel), of wegens ADHD of autisme. Het bureau rijvaardigheidsbewijzen betreurt de gang van zaken en zal mensen informeren die ermee te maken krijgen.

Hoge kosten

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die kan overigens een bezwaar verwachten van de Orde van medisch specialisten. In een reactie zegt de NZa dat de tariefswijziging is ingegeven door de vele klachten die binnenkwamen over de kosten van de keuringen. “Mensen meldden dat ze 5 minuten binnen waren geweest, maar wel een rekening kregen van 300 euro”, aldus een woordvoerster. “We hebben nu een nieuw systeem uitgedacht met een lager tarief, waarbij we uitgaan van een keuringsgesprek van 15 minuten, 15 minuten voorbereidingstijd en nog tijd voor rapportage.” Psychiaters kunnen eventueel nog extra geld in rekening brengen als het gesprek langer duurt, maar dat moeten ze wel duidelijk aangeven tijdens het keuringsgesprek.

“Op deze manier komen we al die mensen tegemoet die voor 5 minuten 300 euro betaalden”, aldus de NZa-woordvoerster. Ze benadrukt dat de nieuwe tarieven samen met het CBR en de branche opgesteld zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top