ACTUEEL

Moeder Brandon wil vergoeding van 's Heeren Loo

De moeder van de zwakbegaafde Brandon (21) wil een schadevergoeding van de instelling 's Heeren Loo, waar hij tot 2011 werd behandeld. Zijn behandeling daar is tekortgeschoten, zeiden zijn moeder Petra van Ingen en haar advocate maandag in het EO-programma Dit is de Dag. Over de hoogte van het bedrag laten ze zich niet uit.

Brandon kwam begin 2011 in het nieuws. Hij woonde toen in een instelling van 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo. De jongen hoorde stemmen en was vaak agressief. Daarom zat hij regelmatig vastgebonden aan de muur. “Hij is van zijn 15e tot zijn 18e aan een muur vastgeketend als een dier in een kooi. Hij kon zich maar 1,5 meter bewegen. Al die jaren is hij nooit buiten geweest. Er is nooit een middel gezocht om hem meer vrijheid te geven. Wij vinden dat onzorgvuldig”, zei advocate Sophie Visser in een toelichting tegen het ANP.

Letsel en schade

Volgens de advocate heeft Brandon letsel opgelopen door het vastbinden. “Zijn rug is kromgegroeid door de onnatuurlijke houding. Zijn elleboog is na een breuk verkeerd teruggegroeid. Ook heeft hij veel mentale schade.” De advocate begrijpt dat de verzorgers van Brandon bang voor hem waren, “maar dit middel staat niet in verhouding.”

Enkele maanden na de ophef later verhuisde Brandon naar een instelling in Sliedrecht. Daar gaat het veel beter met hem, zeggen zijn moeder en haar advocate. Hij kan sporten, doet vrijwilligerswerk en leert lezen en schrijven. Volgens hen bewijst dit dat de behandeling in Ermelo niet klopte. Brandon werd rond de kerst opgepakt, nadat hij op heterdaad was betrapt toen hij probeerde in te breken in een huis in Dordrecht. “Maar toch gaat het veel beter met hem. Het is niet zo dat de situatie helemaal perfect is. Hij heeft verstandelijke beperkingen, maar gezien waar hij vandaan komt gaat het heel goed”, aldus de advocate.

Dieptepunt

's Heeren Loo laat weten dat de claim nog in behandeling is. Een woordvoerster noemde het vastbinden van de jongen “een dieptepunt en een keerpunt voor ons. In 2011 is er 150 keer iemand vastgebonden, vorig jaar was dat 15 keer. Ook die laatste gevallen proberen we te stoppen, maar het is een moeilijk proces.”

Documentaire

Het vastbinden van Brandon leiddde tot maatschappelijke discussie rondom vrijheidsbeperkingen en tot een versnelling binnen de organisatie om vrijheidsbeperkingen af te bouwen. Een belangrijk onderdeel rondom het thema vrijheidsbeperkingen is bewustwording, meldt 's Heeren Loo. Daarom heeft de instelling hierover de documentaire ‘3 jaar na Brandon, een bevrijdingsverhaal' laten maken. De film gaat op donderdag 16 januari in première in theater de Dialoog in Ermelo. Hiermee wil 's Heeren Loo "cliënten, hun families, medewerkers en deskundigen laten zien wat er gebeurt als je het aandurft om vrijheidsbeperkingen af te bouwen". (ANP / Skipr)

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mol

14 januari 2014

Ja kan mij deze situatie nog voor de geest halen en schrok er enorm van.
s'Heerenloo heeft dit goed opgepakt naar mijn mening.
Maar nu mijn zorg , ontslagen van zorgmedewerkers en bezuinigingen zijn aan de orde van de dag.
Lopen wij niet het gevaar dat deze zaken, zoals vrijheidsbeperking en dergelijke weer de kop op gaan steken?
Het is niet de eerste keer dat zoiets in het nieuws komt en het zal zeker niet de laatste keer zijn.
De sloot dempen als het kalf verdronken is.
Ouderen die na 10 jaar dood gevonden worden of mensen die in hun vrijheid worden beperkt ,omdat er geen tijd is?
Zeggen we met zijn allen over een aantal jaar er moeten meer handen aan het bed komen of gaan we er nu iets aan doen?

wansink

15 januari 2014

Brandon is helemaal aangepast, hoor.

Dit ene zinnetje, gebaseerd op een 'nieuwsfeit', zegt inderdaad genoeg over zijn vooruitgang:

"Brandon werd rond de kerst opgepakt, nadat hij op heterdaad was betrapt toen hij probeerde in te breken in een huis in Dordrecht."

- See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id17095-moeder-brandon-wil-vergoeding-van-s-heeren-loo-.html#sthash.i4WyxuKe.dpuf

Benieuwd hoe de advocaten dit interpreteren...

Budding

15 januari 2014

100% terecht dat Petra van Ingen een ''vergoeding'' wil...De ''onnodige'' schade die Brandon heeft opgelopen onder het beleid van professionals...onder beleid van de NL Overheid...is ontoelaatbaar!
En ...voor de professionals onder ons... Dat Brandon op dievenpad is geweest...heet Autonomie...is te verklaren...Ik kan nog wel even doorgaan...doe dat ook wel...binnenkort...Ik hou U op de hoogte, wordt vervolgd...

Top