ACTUEEL

‘VWS pompt twee ton in mislukt onderzoek’

Het onderzoek van 200.000 euro naar de werking van alternatieve geneeswijzen van het ministerie van VWS is uitgelopen op een mislukking. De studies naar homeopathie en acupunctuur gingen uit van  een ‘rammelende’ onderzoeksopzet. Dat melden Rob Koene, emeritus hoogleraar nierziekten, en Frits van den Dam, emeritus hoogleraar psychologie, in Medisch Contact.

Subsidie van VWS uniek

Volgens Koene en Van Dam is er sprake van een trendbreuk, omdat de overheid zich al jaren niet bezig houdt met studies naar alternatieve geneeswijzen. Laat staan dat zij dit soort onderzoek subsidieerden. Dit zal voorlopig ook niet meer voorkomen. Dat meldt een woordvoerster van VWS aan het ND. ZonMw, de uitvoerder van het onderzoek, betreurt dit, omdat het juist de bedoeling was om alternatief werkende artsen bewuster te maken van het belang van wetenschappelijk onderzoek.

Belastingbetaler betaalt voor onzin

De hoogleraren menen dat het onderzoek volstrekts zinloos was, omdat vele onderzoeken in de Verenigde Staten nog nooit goede alternatieve behandelingen hebben opgeleverd. Het baart de hoogleraren zorgen dat de belastingbetaler voor dergelijke onderzoeken moet opdraaien.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top