ACTUEEL

‘E- learningcursus delirium helpt zorg verbeteren’

Verpleegkundigen die de e-learningcursus over delirium van Noordhoff Health hebben gevolgd, hebben meer kennis over delirium en maken vaker gebruik van een screeningsinstrument om hoogrisicopatiënten te identificeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het NIVEL presenteerde de uitkomsten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Delirium Association. Het is volgens het NIVEL een van de weinige onderzoeken die het effect aantoont van e-learning op de zorg voor kwetsbare ouderen patiënten.

Betere zorg

Het NIVEL onderzocht of verpleegkundigen die de e-learningcursus hadden gevolgd, hun kennis over delirium vergroot hadden. Ook keken de onderzoekers of zij vaker een instrument gebruikten om oudere patiënten met een verhoogd risico op delirium te herkennen. De wetenschappers verzamelden hun gegevens in 18 ziekenhuizen over een periode van 11 maanden. Ze plozen ruim 3000 patiëntendossiers na van patiënten van 70 jaar en ouder. Meer dan 1100 verpleegkundigen kregen een uitnodiging om de e-learningcursus te volgen. Nadat verpleegkundigen de cursus hadden gevolgd, bleek de zorg rondom delirium verbeterd te zijn: meer oudere patiënten werden gescreend op deliriumrisico en bij hoogrisicopatiënten werden vaker maatregelen genomen ter preventie en herkenning van delirium. Ook de kennis van de deelnemende verpleegkundigen over delirium was verbeterd.

Delirium

Delirium komt veel voor bij oudere mensen, bijvoorbeeld door een ziekte of na een ziekenhuisopname of operatie. De plotseling optredende verwardheid kan het herstel in de weg staan. De kans op complicaties wordt groter, bijvoorbeeld omdat de verwarde patiënt uit bed valt of eigenhandig een infuus verwijdert. Het is daarom belangrijk dat verpleegkundigen symptomen van een delirium zo snel mogelijk herkennen en preventief het risico op deze aandoening screenen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top