ACTUEEL

Sustainable HealthCare Lab van start

Geïnspireerd door het Sustainable Finance Lab, mede opgericht door Herman Wijffels, is het Sustainable HealthCare Lab van start gegaan. De organisatie is maandag 20 januari 2014 officieel naar buiten getreden met de lancering van haar website en een eerste publieksbijeenkomst.

Het Sustainable HealthCare Lab brengt wetenschappers uit verschillende disciplines samen. De door hen ontwikkelde ideeën worden vervolgens breed in publieksbijeenkomsten getoetst. Het doel is het ontwikkelen van ideeën die de gezondheidszorg op de lange termijn houdbaar maken. “Daarbij staat de vraag centraal: hoe kunnen we tot oplossingen, denk- en handelsrichtingen komen, aanvullend op alleen systeemwijzigingen”, zegt Wilfrid Opheij, een van de vijf initiatiefnemers.

Verandering in gedrag

Opheij denkt dat duurzame oplossingen meer gezocht moeten worden in gedrag. “Daarbij gaat het met name om de relatie tussen de zorgprofessional en de zorgvrager”, zegt Opheij. “Hulpvragers willen oplossingen, en professionals willen oplossen, repareren, behandelen, zorg bieden, doen. Dat leidt tot steeds maar meer: meer diagnostiek, meer behandelen, meer zorg, de nieuwste en laatste technieken. Superspecialisatie en moeizame samenwerking. Meer ‘ziektezorg’, niet per se meer gezondheid. Met systeemoplossingen moet vervolgens de groei beteugeld worden. Vraag is of dat gaat lukken.”

Oplossingsrichtingen

Tijdens het Sustainable HealthCare Lab op maandagavond 20 januari  zijn deelnemers uit verschillende wetenschappelijke disciplines waaronder geneeskunde, gezondheidswetenschappen, filosofie, economie, psychologie, technologie bijeengekomen om over oplossingsrichtingen te bespreken. “Zo willen we bijdragen aan een beweging voor duurzame verandering in denken en doen, bij professionals, patiënten, burgers en beleidsmakers.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top