ACTUEEL

Duizenden doden door fouten in Duitse hospitalen

Door behandelfouten in Duitse ziekenhuizen overlijden jaarlijks ongeveer 19.000 patiënten. Bij cica 190.000 patiënten leiden zulke fouten tot schade voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse ziekenfondsen, dat dinsdag in Berlijn is gepresenteerd.

Volgens medeopsteller Max Geraedts van het rapport worden de meeste fouten bij operaties gemaakt. Complicaties ontstaan doordat artsen organen in de buurt van het te opereren orgaan raken en er bloedingen ontstaan. Typische fouten zijn volgens de onderzoekers verwisselingen bij het geven van medicijnen en onvoldoende hygiënische maatregelen. Verpleegkundigen en artsen wassen hun handen bijvoorbeeld niet goed.

Veel kleine fouten

De onderzoekers noemen het aantal kleinere fouten “bijzonder hoog”. Tussen 360.000 en 720.000 keer gebeuren er in de Duitse ziekenhuizen dingen die eigenlijk niet hadden mogen gebeuren. Het belangrijkste probleem is volgens de onderzoekers dat vele ziekenhuizen ook gecompliceerde behandelingen aanbieden waarvoor ze eigenlijk te weinig ervaring hebben. Zo zijn er duidelijke verschillen bij het aanbrengen van kunstheupen bij mensen die aan artrose lijden. In ziekenhuizen die tot de 25 procent slechtst functionerende ziekenhuizen behoren, gaat 5,7 procent van de patiënten binnen het jaar weer onder het mes. Bij het kwart beste ziekenhuizen is dat 2,6 procent.

Volgens een in november gepubliceerd onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel zijn in Nederland tussen april 2011 en april 2012 zo'n 970 mensen door een medische of organisatorische fout in een ziekenhuis gestorven. (ANP)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

21 januari 2014

Ignaz Semmmelweis werd in zijn tijd voor idioot aangezien en net als Antoni van Leeuwenhoek als rare snuiter weggezet...
Je doet je patiënt een groot plezier door je handen tijidig te wassen...
KISS is van alle tijden..

Anoniem

21 januari 2014

19.000…. Dan doen we het in NL toch een stuk beter. Kan nog beter, daar niet van maar toch. Dat mag ook wel weer eens gezegd worden na alle kritiek die we de laatste jaren over ons heen gespuwd krijgen als zorgverleners.

Anoniem

22 januari 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 23-01-2014 09:59.

Smit

23 januari 2014

Kan de derde, anonieme reactie verwijderd worden.

Ik heb mijn abonnement op Skipr vorige week opgezegd en het plaatsen van deze ingezonden, anonieme reactie bewijst wederom uw gebrek aan zorgvuldigheid voor mij.

Cees Smit

Anoniem

23 januari 2014

Bij een vergelijking tussen Duitsland en Nederland (die u in de laatste alinea van dit bericht maakt) is het uitsluitend noemen van absolute getallen erg misleidend, aandezien het groter aantal operaties en opnames in Duitsland vergeleken met Nederland.

Ik mis dan ook een uitdrukking in b.v. percentages als u het hebt over hoge sterftecijfers in Duitsland (190.000) vergeleken met maar 970 in Nederland.
Volgens het onderzoek dat in Berlijn werd gepresenteed zijn de 190.000 sterftegevallen door behandelfouten gelijk aan 0,1% van de operaties. Hoe verhouden zich de 970 gevallen in Nederland tot het totaal aantal operaties?

Ruud Kuhn

23 januari 2014

In aansluiting op @Anoniem #5: Laten we het even omrekenen naar inwoneraantal. Duitsland telt per peildatum 2013 ca. 4,75 keer zo veel inwoners als Nederland (81 miljoen vs. 17 miljoen). Het sterftecijfer a.g.v. medische fouten/complicaties is echter ca. 20(!!) keer hoger: 970 vs. 19.000 (NB. geen 190.000...).
Ik kan me niet voorstellen dat de Duitse medische zorg zoveel slechter is dan de Nederlandse en/of dat er zo enorm veel meer medische handelingen worden verricht. Worden hier verschillende criteria en/of verschillende sterftecijfers gebruikt? Of zijn de cijfers niet correct overgenomen??

Top