ACTUEEL

Franse parlementariërs liberaliseren abortus

De Franse Nationale Vergadering heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met een liberalisering van de abortuswet. Een "noodsituatie" van de vrouw is volgens de nieuwe regeling geen voorwaarde meer voor een onderbreking van de zwangerschap. De socialistische regering van president François Hollande vond die voorwaarde uit 1975 "niet meer van deze tijd" en wilde het recht van de vrouw doorzetten om over haar eigen lichaam te beschikken.

Over het wetsontwerp is urenlang hartstochtelijk gedebatteerd in het parlement, aldus Franse media. Zondag nog hadden circa 16.000 mensen gedemonstreerd in Parijs tegen een soepelere abortuswetgeving. Paus Franciscus had zijn steun uitgesproken aan de betogers. Hollande brengt vrijdag een bezoek aan de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in het Vaticaan.

Amendement

Vijftien parlementariërs van de rechtse UMP van oud-president Nicolas Sarkozy hadden een amendement ingediend om abortus juist minder toegankelijk te maken. Zij wilden de ingreep niet meer laten vergoeden door de zorgverzekering. Het voorstel is met grote meerderheid weggestemd door de Nationale Vergadering.

Regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem hekelde de "achteruitgang in bepaalde buurlanden", zonder Spanje met naam te noemen. De conservatieve Spaanse premier Mariano Rajoy wil abortus alleen nog maar bij uitzondering toestaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top