ACTUEEL

Maatregelen na veiling euthanasiedossiers

Het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) neemt maatregelen om te voorkomen dat opnieuw dossiers onder ogen komen van mensen voor wie ze niet zijn bedoeld. Dat blijkt uit een brief van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Schippers gaat in op de recente affaire met onder meer euthanasiedossiers, die letterlijk op de markt kwamen. Ze zaten in een archiefkast van het CIBG die door Dienst Domeinen te koop werd aangeboden via een veilinghuis op internet.

Medische informatie

Een particulier sloeg toe en vond drie dozen en vijf ordners in de kennelijk door niemand nagekeken kast. De stukken zijn maandag bij de particulier, die het departement had gewaarschuwd, opgehaald en naar het CIBG gebracht. Het ging onder meer om kopieën van rapporten van de Toetsingscommissie Euthanasie over onzorgvuldige oordelen en stukken met medische informatie (uit 2000-2009).

VWS en IGZ

Niet alleen het CIBG heeft fouten gemaakt, aldus de minister, maar ook haar departement en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Die hadden allebei doortastender moeten handelen nadat ze de melding van de particulier hadden binnengekregen. De stukken hadden veel eerder bij de koper moeten worden opgehaald. De 'nieuwe eigenaar ' belde al op 13 januari met het ministerie, maar de dossiers werden pas een week later gehaald.

Controle

Schippers heeft onder meer het CIBG aangesproken en opdracht gegeven na te gaan of alle regels en protocollen wel bij iedereen voldoende bekend zijn. Ze benadrukt ook dat er voortaan fysieke controle bij afvoer van inventaris moet plaatshebben. En er moet dus bij een dergelijke melding veel directer en sneller worden gehandeld, schrijft ze. De bewindsvrouw 'betreurt de gang van zaken ten zeerste'. Fouten zijn nooit helemaal uit te sluiten, maar de kans erop moet zo klein mogelijk worden gemaakt.

De kast met de dossiers was overigens niet eens voor verkoop bedoeld, maar wel met een af te stoten partij andere kasten meegenomen. Ook de verhuizer en de Dienst Domeinen keken er niet in. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 januari 2014

Hey Schippers das toch helemaal in jouw straatje marktwerking? Nou opeens terugdeinzen? VVD, zelfs met marktwerking in de praktijk breken ze beloften dus.

Top