Finance

NVZ bindt Roland Berger de bel aan

De omzetgroei in de curatieve zorg is niet veel hoger dan het gemiddelde van de laatste jaren. Dat stelt de NVZ vereniging van ziekenhuizen in een reactie op recent onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants.

Bovengemiddelde stijging

Roland Berger constateerde medio juli dat de omzet van de Nederlandse ziekenhuizen in 2008 met 7,4 procent gestegen tot 16,8 miljard euro. Volgens Roland Berger wordt deze stijging grotendeels veroorzaakt door het vrije marktsegment, dat zo’n 410 miljoen euro hoger is uitgevallen dan verwacht. De omzetstijging van 7,4 procent is volgens Roland Berger ook aanmerkelijk hoger dan de gemiddelde stijging over de vier voorgaande jaren van gemiddeld vijf procent.

'Elementaire rekenfouten'

Volgens de NVZ maken de onderzoekers van Roland Berger “elementaire rekenfouten” en hanteren ze “verkeerde aannames”.  De NVZ baseert zich op onderzoek van adviesbureau SIRM (Strategies in regulated markets). Hieruit blijkt volgens de NVZ dat de omzet vorig jaar ten opzichte van 2007 5,6 procent is gestegen. De omzet in het gebudgetteerde deel van de ziekenhuiszorg, het zogeheten A-segment,  is gestegen met 5,4 procent. Voor het B-segment –in 2008 goed voor ruim een vijfde van de omzet- komen ziekenhuizen en verzekeraars gezamenlijk prijzen overeen. De omzet in het B-segment is gestegen met 6,5 procent. Gecorrigeerd voor inflatie en demografische ontwikkelingen blijft volgens de NVZ een reële groei van twee procent. De cijfers maken deel uit van het na de zomer te verschijnen brancherapport ziekenhuizen van de NVZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top