HRM

Opleiding verpleegkunde stelt studentenstop in

Vijftien van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde willen komend jaar een studentenstop instellen. Er dreigt een tekort aan stageplaatsen door de grote toestroom aan studenten en de bezuinigingen in de zorg. Dat meldt Trouw.

De vijftien opleidingen die een numerus fixus instellen laten komend studiejaar gezamenlijk maximaal 4527 studenten toe. Per opleiding gaat het om tientallen studenten minder. Verpleegkunde is dit studiejaar met ruim vijfduizend inschrijvingen de populairste opleiding. Dat is zo'n 29 procent meer dan het jaar ervoor.

Tekort aan stageplaatsen

Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde en voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV), vermoedt dat meer studenten voor de opleiding verpleegkunde kiezen vanwege de crisis: "Als het economisch goed gaat, is de zorg minder in trek", zegt Van Mierlo in Trouw. "Nu het minder gaat, is de gedachte waarschijnlijk dat er in de zorg altijd wel werk te vinden is." Zij is ook blij met de populariteit van de opleiding omdat er op de lange termijn een groot tekort aan personeel dreigt. Voor de korte termijn ziet zij het probleem van een tekort aan stageplaatsen. Dit komt doordat zorginstellingen krimpen; er gaan bedden weg en afdelingen sluiten. Eind 2013 berekende werkgeversvereniging WGV Zorg en Welzijn dat het  tekort aan stageplaatsen in het studiejaar 2013-2014 in totaal 1.850 plekken bedraagt.

Toekomst

ActiZ wil harde afspraken maken met zorgorganisaties om genoeg stageplaatsen te kunnen garanderen. Verpleegkundigen die zwaardere zorg kunnen leveren zijn in de toekomst hard nodig. Het organiseren van stageplekken is lastig omdat instellingen te maken hebben met enorme bezuinigingen. Daarbij weten zij zelf nog niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien, zegt woordvoerster Bernadette in de krant.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 januari 2014

In Roemenie werken de mooiste vrouwen van de wereld. Ik zou graag zien dat er een boeket Roemeense verpleegkundigen werd aangeboden door Den Haag aan de ziekenhuizen. Laat ze maar stage lopen. Ik kom er klaar voor

zwanikken-leenders

28 januari 2014

Een beetje dom , verpleegkundige die goed opgeleid zijn , al 53 jaar ,zolang ik actief ben in de zorg MEER dan van harte welkom .
EER de jeugd zij zijn HART nodig .

Peter Koopman

28 januari 2014

Opleiden is vooruitzien: nu te weinig stageplaatsen, over vijf jaar te weinig verpleegkundigen. En het gaat bij verpleegkunde meestal om goed begrip van de behoeften van de patiënt en dus om elkaar goed te verstaan. Zonder goede taalbeheersing dus geen anderstaligen in de zorg aanstellen.

Top