ACTUEEL

Aantal rokers stijgt tot één miljard

Het aantal mensen dat dagelijks rookt is de afgelopen dertig jaar wereldwijd gegroeid van 721 miljoen naar 967 miljoen. Daar staat tegenover dat het relatieve aantal rokers is gedaald.

Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) naar aanleiding van onderzoek University of Washington in Seattle in 187 landen.  
De tabaksconsumptie laat bij mannen een relatieve daling van 41 naar 31 procent zien. Bij vrouwen gaat het om een daling van 11 naar 6 procent. De afname van de prevalentie ging in de jaren tot 2006 sneller dan in de jaren daarna. Dankzij de bevolkingsgroei in absolute cijfers zag de tabaksindustrie haar omzet toch flink stijgen.

Het onderzoek laat grote verschillen per land, regio en sekse zien. Waar in Indonesië en Rusland meer dan 50 procent van de mannen rookt, is dit in Ethiopië en Suriname minder dan 10 procent. Vrouwen roken vooral in Europa, met name in Griekenland, België en Frankrijk, maar amper in Scandinavië en Portugal. Twaalf landen, waaronder China en Indonesië, zorgen tezamen voor 40 procent van alle rokers.

Strategie

In Italië en Griekenland roken niet alleen veel mensen, de rokers roken ook veel. In andere landen is die verhouding minder duidelijk: er is geen verband tussen prevalentie en expositie, aldus de auteurs. Alleen Canada, IJsland, Mexico en Noorwegen wisten de tabaksconsumptie in de onderzochte periode met meer dan 50 procent te verminderen. De onderzoekers pleiten voor gedetailleerde analyse van de gevolgde strategieën in die landen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 januari 2014

Als zoon van een longarts geniet ik van de sigaret. Waarom willen ouderen ons verbieden waar ze zelf ook flink van genoten hebben? Alcohol sex roken maken het leven minder saai. Nee dan mag het dus niet. Nou wij gaan massaal genieten net als jullie generatie lelijke zuurpruimen.
En van wie is het gezegde: een tevreden roker is geen onruststoker? Jullie hadden verkeerde tabkasplantjes en wllen ons zelfs onze uitstekende wiet verbieden! Bah het is te hopen at de generatie van hypocrieten gauw onder de grond ligt. Kunnen we eindelijk in vrijheid gaan genieten van heerlijke biertjes lekkere meiden en een stevige joint

De Vries JJ

28 januari 2014

Ik begrijp je puberale vrijheidszin dat hoort bij je ontwikkeling als jij jezelf stuk wil roken is dat jouw keus maar doe dan ook geen beroep op dure zorgvoorzieningen in de toekomst met alle je obese, bewegingsarme, en andere slechte gezondheidsgedragingen binnen je leeftijdscohort.

Top