ACTUEEL

PvdA werkt aan 'zoutwet'

Om zeker te weten dat het echt wat wordt met de afspraak om minder zout in voedsel te verwerken, komt de PvdA met een wetsvoorstel. Tweede Kamerlid Agnes Wolbert kondigde dat maandag aan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sloot afgelopen week een akkoord met de voedingsindustrie. Een van de doelen is dat het zoutgehalte in producten omlaag gaat. Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Net als de Consumentenbond vinden PvdA, SP, D66, CDA en ChristenUnie deze afspraken te vrijblijvend. Voor PvdA-Kamerlid Wolbert reden om zelf aan de slag te gaan. Zij wil dat de Kamer naar de wet kan grijpen als de uitvoering van het akkoord niet opschiet.

Wetgeving

Wolbert: “We zijn nu al jaren op weg. Nederlanders krijgen zonder dat ze het kunnen beïnvloeden gemiddeld 8 gram zout binnen in plaats van de aanbevolen 6 gram. Wij willen de aanpak van de minister kracht bijzetten. Als de gemaakte afspraken niet werken, dienen we de wet in.” Omdat bedrijven volgens haar wel degelijk stappen zetten, wilde Schippers vorig naar nog niet denken aan wetgeving.

Normen

Arno Rutte (VVD) voelt er niets voor om wettelijk te regelen hoeveel zout iemand binnenkrijgt. “Hoeveel zout iemand binnenkrijgt, hangt erg af van wat iemand eet en of ie naar de snackbar gaat bijvoorbeeld. Bovendien hebben we een open economie en komen er spullen het land binnen. Een blikje knakworstjes uit Frankrijk kunnen we niet weren, maar moet je nou andere normen laten gelden voor de knakworsten van hier?” (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

27 januari 2014

Valide punten die dhr. Rutte aanvoert. Dat soort zaken moet je in Europees verband regelen. En dat neemt héél veel tijd. Wat echter op nationaal niveau wel te regelen is, is de stoplichtvoorlichting op voedingsverpakkingen. Zie https://www.foodwatch.nl/onze_campagnes/verkeerslichtsysteem/index_nl.html.

In Groot-Brittannië heeft men dat al, ook geldend voor buitenlandse producten. Weliswaar kan men dan nog steeds dagelijks naar de snackbar, maar mensen die wel op hun voeding willen letten krijgen dan wel veel sneller door welke producten veel onverzadigd vet, enkelvoudige koolhydraten en zout bevatten, en welke minder.

Om dat nu te kunnen zien moet je sowieso je leesbril mee hebben in de supermarkt, en je moet ook nog weten hoe je de cijfers moet interpreteren.

Mitrasing

27 januari 2014

Argument van Rutte kan je ook anders benaderen: consument kan dan kiezen tussen meer of minder zoute knakworsten; kan de Nederlandse producent ook voordeel uit behalen zowel in binnen- en buitenland: meer smaak, minder zout...

Oerlemans

27 januari 2014

Wordt er ook aan jodium gedacht? Jodium is cruciaal http://bit.ly/1dI7kDB blz 31, rapport uit 2010 en we doen niets!

Frank Conijn

29 januari 2014

@ Oerlemans:

Ik lees in het rapport als conclusie dat de inname van jodium in 2010 weliswaar gedaald is t.o.v. 2006, maar nog steeds voldoende is. Dus ik vind het vooralsnog terecht dat de aandacht nog uitgaat naar de zoutinname.

Top