ACTUEEL

Praktijkvariatie herniazorg is enorm

Patiënten hebben bij een rughernia in de ene regio vijf keer meer kans op een operatieve ingreep dan in een andere. Ook loopt de kans op complicaties sterk uiteen: in het ene ziekenhuis is deze kans 8 procent tegen 39 procent in het andere. Dit blijkt uit een inventarisatie van patiënten-federatie NPCF.

Daarnaast loopt de ervaren gezondheidswinst sterk uiteen. In het ene ziekenhuis ervaart 90 procent van de patiënten minder problemen na de hernia-operatie, terwijl dat in een ander ziekenhuis voor maar 58 procent van de geopereerde patiënten geldt. En waar het ene ziekenhuis door 68 procent van de behandelde herniapatiënten wordt aanbevolen, wordt het andere door maar 10 procent aanbevolen voor herniabehandelingen.

Onnodige risico's

Voor de NPCF vormen de bevindingen aanleiding voor hernieuwde kritiek op de zorgverzekeraars. Volgens NPCF onthouden zij verzekerden cruciale informatie door niet te melden in welke ziekenhuizen er sprake is van overbehandeling en lage kwaliteit. “De cijfers maken duidelijk hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je als patiënt weet waar die verschillen zitten,” zegt NPCF-directeur Wilna Wind. “Waar word je geopereerd, terwijl dat eigenlijk alleen maar onnodige risico’s met zich meebrengt? Op welke plekken ga je pas onder het mes wanneer een operatie ook echt nodig is? En in welk ziekenhuis heb je de minste kans op complicaties? De zorgverzekeraars weten dat, en wij willen die informatie natuurlijk ook hebben.”

Wind kondigt aan dat de NPCF ook kritisch gaat kijken op de praktijkvariatie rond andere behandelingen, zoals galblaasoperaties en bij liesbreuken.  "Dit is nog maar het begin”, zegt Wind. “Uiteindelijk willen we voor een groot aantal aandoeningen duidelijk maken waar de verschillen in kwaliteit, kosten en behandeling zitten. We roepen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dan ook op de informatie die er is, voor de patiënt beschikbaar te maken.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 januari 2014

Jammer helaas dat het rapport van de NPCF vol zit met onjuiste uitgangsposities en dat ze duidelijk niet begrijpen over welke statistische termen ze het hebben. Helaas is dit vaker zo wanneer de NPCF de publiciteit opzoekt en zodanig wordt dit ook door mij als onbekwame partij gezien.

Jaap van den Heuvel

28 januari 2014

Ooit werkte ik bij een huisarts, die maar één doel had; de patienten uit het ziekenhuis te houden. Daar was het maar gevaarlijk door complicaties, ziekenhuisinfecties etc. Prima instelling lijkt me. Totdat hijzelf een hernia kreeg. Als vrije ondernemer liet hij zich snel opereren. Na een korte waarneming mijnerzijds was hij binnen een week weer aan de slag. Dus niet zes weken plat liggen en daarna nog even aankijken. Patienten maken soms ook hun eigen keuzes.

van Vuuren

28 januari 2014

De kritiek van de NPCF op het achterhouden van informatie door de zorgverzekeraars is onterecht, Sinds eind december is op de website van ZN de publicatie over praktijkvariatie bij rughernia-operaties te vinden. https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsId=461a8fcf-2843-45ac-81f7-00173306b74a

Deze gegevens zijn ook aan de NPCF beschikbaar gesteld. Hieruit is wel degelijk af te leiden hoe vaak welk ziekenhuis opereert. Dit jaar verschijnen ook nog praktijkvariatierapporten over onder meer carpaal tunnel-syndroom, cataract, heupvervanging, knievervanging en liesbreuk

Anoniem

29 januari 2014

Helaas zit de NPCF enorm fout met dit stukje proza, en komt hiermee wederom niet over als degelijk onderzoeker. De stukken over Praktijkvariatie zijn al jaren bekend bij verzekeraar en zorgaanbieder en er wordt geregeld naar verwezen bij inkoopbeleid. Mijns inziens mankeert er echter veel aan de methodologie van deze rapportages en wordt er niet altijd door de zorgaanbieder zelf goed naar gekeken, maar het is een leuk beginnetje voor discussie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder.

Top