ACTUEEL

Prik minder tegen baarmoederhalskanker

Meisjes onder de 15 krijgen vanaf nu niet drie maar twee prikken om hen te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Meisjes van boven de 15 krijgen er nog steeds drie. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Uit onderzoek van de fabrikant zou blijken dat twee prikken ook goed werken tegen het humaan papillomavirus (HPV), het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Tot nog toe was het zo dat meisjes een tweede prik kregen een maand na de eerste. Een aantal maanden later volgde de derde. De tweede prik wordt nu geschrapt. In het nieuwe schema zit tussen de eerste en de tweede inenting een periode van 6 maanden. In het jaar dat meisjes 13 worden, krijgen ze een uitnodiging voor de prikken.

HPV

HPV is een veelvoorkomend en erg besmettelijk virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dat niet. Als het virus lang blijft zitten, kan dat leiden tot baarmoederhalskanker. De kans daarop is overigens klein. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PutinReloaded

6 februari 2014

"...De EMA heeft geoordeeld op basis van onderzoeksgegevens van de producent dat vaccinatie met twee prikken met Cervarix voor meisjes tot 15 jaar volstaat...De bijsluiter is in lijn daarmee aangepast. Binnen het RVP worden vaccins volgens de marktautorisatie/bijsluiter toegepast...." Het HPV vaccin was dus al opgenomen in het RVP terwijl de producent nog ondezoeken over effectiviteit uitvoerde. Als gevolg, heeft het RVP jarenlang een overdose aan de meisjes toegediend, 3 prikken in plaats van 2, wat de risico's van zware bijwerkingen verhoogt. Voorbeeldige zorgvuldigheid in het omgaan met nieuwe behandeling voor gezonden.

Top